Növénytermesztés

Megfelelő vetőmag-kiválasztással, modern technológiával és energiatakarékos gazdálkodással a magyar kukorica- és búzatermelők is felvehetik a versenyt a nyugat-európai gazdálkodókkal – hangzott el a II. Kukorica és Búza Konferenciasorozat debreceni tanácskozásán.


Hazánk szántóinak nagy részét a kukorica és a búza foglalja el, mindkét növény vetésterülete körülbelül 1 millió 200 ezer hektár, így meghatározó szerepet játszanak a mezőgazdaságban és a GDP-ben. Ugyanakkor a termesztés hatékonysága még mindig elmarad Nyugat-Európáétól és a tengeren túli országokétól. Nagy János professzor, a Debreceni Egyetem kutatója szerint a probléma megoldása a precíziós termesztésben rejlik.
– A gazdálkodóknak azonban figyelni kell arra is, hogy már a talaj-előkészítésben rendkívül energiatakarékos (főleg víztakarékos) megoldásokat kell alkalmazni, hiszen a csapadékmennyiség Magyarországon minden növénykultúránál korlátozó tényező. A megfelelő vetőmag kiválasztása után pedig a tápanyag-ellátást, -ápolást és a szükséges öntözést is biztosítani kell. Mindezt hatékonyabb ráfordítással és nagyobb terméseredménnyel, mint eddig, ami kutatásaink szerint lehetséges – részletezte a precíziós gazdálkodás lényegét Nagy János, a II. Kukorica és Búza Konferencián.

A tanácskozást január 18-án rendezték meg a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Karán, ahol 16 kiváló szakember mutatta be a kukorica- és a búzatermesztéssel kapcsolatos legújabb ismereteket.
– A konferencián a termesztéstechnológia teljes vertikumát ismertették a szakemberek a talaj-előkészítéstől a vetőmag kiválasztásán, a trágyázáson és a növényvédelmen keresztül egészen a tárolásig az értékesítéssel bezárólag – tájékoztatott Németh István, a szervező Magro.hu mezőgazdasági piactér ügyvezetője.

A rendezvényre csaknem háromszáz gazdálkodó érkezett az ország minden részéből, sőt a Kártápaljáról, Erdélyből és a Partiumból is regisztráltak érdeklődők, hogy korszerű szakmai ismeretekre tegyenek szert.
– A Debreceni Egyetem agrárkarának az a célja, hogy Közép-Európa mezőgazdaságban meghatározó tudás-előállító, -továbbító intézménye legyen. Küldetésünk továbbá, hogy víz-, energiatakarékos, környezetbarát és gazdaságos élelmiszerellátást valósítsunk meg, ami valójában a körforgásos biomassza gazdálkodásnak az alapja. Ebbe illeszkednek a mai előadások, sőt a kar pályázatai is ezt a filozófiát támogatják – hangsúlyozta Komlósi István dékán.

A korszerű gazdálkodás, fenntarthatósági követelmények nemcsak a terméshatékonyság, hanem a pályázati támogatások szempontjából is fontos lehet a jövőben a termelőknek.
– A környezettudatos, precíziós gazdálkodásnak az alapjait mindenkinek el kell sajátítani, aki mezőgazdasággal foglalkozik, mert akkor talán a támogatási források fennmaradhatnak azon a szinten, mint ahol ma állnak. Ez azonban a szakmai alapok bővítése, új információk szerzése nélkül elképzelhetetlen, ezért fontos ez a mai konferencia – emelte ki Farkas Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának alelnöke, a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság megalapításáért felelős kormánybiztos.


(forrás: Debreceni Egyetem)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok