Növénytermesztés

Több olyan eljárás, készítmény is létezik, amelyek képesek a talaj nedvességét megőrizni, így azokon a területeken is tudnak növénytermesztéssel foglalkozni a gazdák, ahol nincs lehetőség öntözésre – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy szakmai konferencián.


A Csökkenthető az aszálykár? elnevezésű január 16-i tanácskozáson a miniszter nyitóbeszédében hangsúlyozta: minden lehetőséget meg kell ragadni a talajnedvesség megőrzésére, főleg azokon a területeken, ahol nincs, vagy kevés a víz, a régi módszereken kívül számos új megoldás is rendelkezésre áll már. Ezek együttes alkalmazásával takarékosabb termelés, nagyobb bevétel érhető el.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a klímaváltozás hatásai, a szélsőséges időjárás alapjaiban befolyásolja a mezőgazdaság jövőjét, a növénytermesztés lehetőségeit. A gazdák akkor tudnak eredményesek lenni, ha komoly szakmai háttérre támaszkodhatnak, ami Magyarországon biztosított. Megjegyezte, hogy a digitalizáció megjelenésével a mezőgazdaságban korszakváltás kezdődött, a korszerű megoldások széles körben terjednek, az agrárium egyik legnagyobb kihívása ezeknek az alkalmazása.

Mint a magyarmezogazdasag.hu írta, Szalai Sándor, a Szent István Egyetem docense előadásában emlékeztetett: az éghajlati változásokra bizonyítékok vannak, ugyanakkor mindez olyan dinamikus képet mutat, hogy lehetetlen előre megmondani, milyen eredménye lesz ennek évtizedek múlva. A tévhitekkel ellentétben azonban szerinte a folyamat pozitívumokkal is járhat: az egyik ilyen például, hogy az éghajlati változás során a légkörben megnő az üvegházhatású gázok koncentrációja, ami a növények fotoszintézisét segítheti elő. Úgy vélte, az alkalmazkodás lehetséges: a jóslatok és a megfigyelések figyelembe vételével, meteorológiai jelenségek együttes vizsgálatával, és a költségekhez mérten a legjobb módszerek alkalmazásával lehetnek eredményesek a gazdák.

Ahogy elhangzott, az ágazat jövője szempontjából nagy szükség van az új ötletekre, s azok gyakorlatba való átültetésére is. Ezt szorgalmazza egyebek közt az EIP (Európai Innovációs Partnerség), illetve a H2020 és a LIFE programok is – magyar kapcsolattartókkal és online felületekkel segítve a pályázni kívánókat.


(FM Sajtóiroda/magyarmezogazdasag.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei