`

Mivel több termény esetében történelmi csúcsokat hozott 2016, és a kibocsátás is rekordon volt, ezért reálisan nem számíthatott a mezőgazdaság tavaly további emelkedésre. Az, hogy mégis sikerült megközelíteni, azt jelenti, hogy sikeres éve volt 2017 a magyar mezőgazdaságnak – mondta a Magyar Hírlapnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető szakértője.


,,– A magyar mezőgazdaság évek óta növekedési pályán van. Teljesítménye minden korábbit felülmúl, de ha nemzetközi összehasonlításokat teszünk, akkor még sok feladat vár ránk. Ha például a hektárra vetített kibocsátást nézzük, már az első húszban vagyunk az Európai Unió (EU) tagállamai között, de még jóval az EU-átlag alatt. A száz hektár feletti farmok esetében azonban már felértünk a középmezőnybe. Ha az EU egységes termelékenységi mutatóját, a TFP-t, azaz a Total Factor Productivityt nézzük, akkor teljesítményünk 2005 és 2015 között nem érte el az átlagos EU-növekedés ütemét. Az azonban a dolog erős leegyszerűsítése, ha a mezőgazdaság teljesítményét pusztán néhány fajlagos mutató vagy akár a nemzetgazdaságban betöltött szerepe által határozzuk meg. A mezőgazdaság összetett kapcsolati rendszeren keresztül gyakorlatilag a mindennapi életre és a gazdaság egészére is hatással van. Az, hogy tud-e tartós megélhetést biztosítani, mindenki számára fontos tényező. Már csak ezért is hangsúlyozni kell, hogy igen, a magyar mezőgazdaság teljesítménye javul, stabil alapokon áll, de a fejlesztésekkel, beruházásokkal nem lehet leállni, mert még félig sincs tele a pohár, vagyis adottságaink magasabb szintű kihasználása terén még sok tartalékunk van. Gondoljunk például az öntözésre, a geotermikus energiára, az összefogásban és a termékszerkezet-változtatásokban rejlő hatalmas lehetőségekre. (…)

– Nem kell minden évben új csúcsot elérnie a mezőgazdaság kibocsátásának. Ennél sokkal fontosabb az, hogy felgyorsuljanak a fejlesztések, valamint a szemléletváltás. A mezőgazdaság egy sor mutatója kedvező irányokat jelez, de mint minden, ez is tovább javítható és javítandó. A jelenlegi kedvező beruházási környezet hatása már érzékelhető. A kereslet, a fogyasztó igényeinek való megfelelés központi eleme kell hogy legyen a fejlesztéseknek. Ezt napjainkban és az előttünk álló évtizedekben is a réspiacok folyamatos nyílása határozza meg, amelyek kielégítéséhez a magyar agrárgazdaság adottságai kiválóak. Teljes körű, a hazai és nemzetközi versenyképesség javítását célzó agrárstratégiánkat a fogyasztói igények minél szélesebb körű kielégítésére kell alapozni, amiben döntő tényező lesz a tömegcikkek és a réspiaci termékek egyensúlyának megtalálása."

A teljes interjú itt olvasható: 


(MH)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám