`

Az elmúlt egy évben a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban működő egyéni gazdaságok hitelállománya a duplájára emelkedett – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből.


Míg 2016. első háromnegyed évében 161,7 milliárd forintot tettek ki az egyéni termelők és feldolgozók hitelei, addig 2017. szeptember végén ez az összeg meghaladta a 336 milliárd forintot. A bővülés folyamatos, hiszen az előző negyedévi szinthez képest is 5,2 százalékos növekedést mutat a statisztika. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az agrártermelők az előző negyedévhez képest 15 milliárd forinttal növelték hiteleik mértékét, míg az élelmiszeriparban működő egyéni vállalkozók hitelei 4,9 milliárd forintról 6,5 milliárd forintra emelkedtek. Ebből a piaci hitelállomány 2,1 milliárd forintot képviselt.

Az egyéni gazdaságok részaránya egyre magasabb szintet ér el az ágazat teljes hitelállományán belül. Míg 2016 harmadik negyedévében csak 18,1 százalék volt ez az arány, 2017 szeptemberére 32,8 százalékra javult a mutató. Az AKI szakemberei szerint a mezőgazdaság egyéni gazdaságainál a bővülést elsősorban a Magyar Fejlesztési Bank Földhitel Hitelprogramja mozgatta, ugyanakkor az alacsony vállalati kamatláb is ösztönzőleg hatott a hitelfelvételre. A piaci hitelállomány a teljes hitelösszeg 27,4 százalékát jelentette, vagyis több mint 90 milliárd forint volt.

A finanszírozás terén is jól látható, hogy nagyot nőtt a beruházási szándék az ágazatban, a legtöbb hitel ilyen célt szolgált. A gazdák esetében a beruházási hitelek mértéke 213,1, az élelmiszeripari feldolgozóknál pedig 5,4 milliárd forintot tett ki az előző év harmadik negyedévének végén. A fejlesztéseket célzó hitelek minden szakágazatban meghatározók voltak. A szántóföldi növénytermesztők közel 160 milliárd forintot, az állattenyésztők 28 milliárd forintot, a kertészetek és az egyéb területeken működő egyéni gazdaságok 15-15 milliárd forint hitelt vettek fel az elmúlt években beruházásaik megvalósításához. A fejlesztési kedv az élelmiszeriparban is tetten érhető volt, az összes kölcsön mintegy harmadát fordították a feldolgozók erre a célra.

Miközben a kistermelőknek folyósított kölcsönök összege emelkedett, a mezőgazdasági társasvállalkozások hitelállománya csökkent, mintegy 344,9 milliárd forintot tudhattak magukénak, ami 7,2 százalékos zsugorodást jelent. Az élelmiszeriparban ugyanakkor a nagyobb cégeknél is láthatóan élénkült a hitelfelvételi kedv. A 421,3 milliárd forintos hitelállomány 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A statisztikák szerint a mezőgazdaság továbbra is a legkevésbé eladósodott ágazatnak számított az elmúlt évben, a csődráta értéke a 2016. év közepi értékhez képest 0,7 százalékponttal csökkenve 1,4 százalékon zárt 2017 második negyedévében.


Az AKI részletes jelentése itt olvasható.



(Magyar Idők/AKI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám