Az egyik legkiemelkedőbb minőségű évjárat lehet a 2017-es a Tokaj-hegyaljai borvidéken – mondta a Világgazdaságnak Kalocsai László, a hegyközségi tanács alelnöke.
Annak ellenére, hogy hosszabb távra visszatekintve a leszüretelt aszúszemek mennyisége átlagosnak tekinthető, az aszúsodás nagyon jól jött a borvidéknek, hisz az aszúkészletek kezdtek csökkenni - írja cikkében a gazdasági napilap. Hozzátéve: a 2010-es évjárattól kezdve ugyanis a borvidék aszúszegény éveket élt meg, csupán 2013-ban és tavaly volt egy közepesnek mondható aszútermés.
A felvásárlási árakból az látszik, hogy az aszú megőrizte eddigi értékét: az első osztályú szemekért kilogrammonként 2500 forintot fizettek a pincészetek, amivel a világ egyik, ha nem a legdrágább szőlője a tokaji aszúszem – mondta a lapnak Kalocsai László. Erre volt is kereslet, a teljes mennyiséget felvásárolták. A másodosztályú aszú ára 2000 forint volt, az átlagár körülbelül 2300 forint körül alakult.
A szőlőnél egy nemkívánatos, kettős árrendszer alakult ki. A borvidéki tanács adatai szerint volt egy kilogrammonként 140 forint körüli árkategória, amelyet általában a nagyobb pincészetek adtak a szőlőért, beleértve a borvidék legnagyobb felvásárlójának számító, állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-t, amelynél még ezt is meghaladta az átlagár. Kialakult egy 80-90 forintos szint is, ez elsősorban a nem borvidéki, de tokaj-hegyaljai telephelyű felvásárlók által beállított ár volt – jegyezte meg a borvidéki tanács alelnöke. Mint mondta, céljuk, hogy ez a kettős árrendszer megszűnjön, és egységesen a magasabb árkategória érvényesüljön.
(Forrás: Világgazdaság)