Növénytermesztés

Idén sikerült csökkenteni a kabócák terjedését és az általuk okozott károk mértékét – mondta a hirado.hu-nak Csercsics György, a Sop Vin Kft. szőlészeti igazgatója.


2016-ban az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegség megtizedelte az ültetvényeket. A növényvédő állomások szakemberei ismét a helyszíneket járják és megjelölik a betegnek tűnő tőkéket. Csercsics György, a Sop Vin Kft. szőlészeti igazgatója szerint a betegség miatt megjelölt tőkék száma a felét sem éri el a tavalyinak. Augusztus végén kezdtek a tünetek megjelenni: például a kanalasodó, elszíneződő levél, valamit a vessző gumiszerűvé válása és be nem érése az ősz folyamán. A megjelölt tőkéket a szüret után gyökerestől kivágják, majd pedig elégetik, hogy ne fertőzzék tovább a többi egészséges szőlőt.

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti a jelenleg ismert információk szerint. A fertőzött tőkét szívogatja az állat, majd az egészségesre rászáll, így tovább viszi a betegséget. A fertőzés a termés minőségét nem károsítja, csak a mennyiségét. Idén a kabóca ellen rovarölő szerrel védekeztek a gazdák, és ennek köszönhetően kevesebb idén a fertőzés, és remélik, hogy ez továbbra is így lesz.

 


(forrás: hirado.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok