Növénytermesztés

Sikerül értékesíteni a tavalyi rekordtermést, a kiváló termények és a magyar agrárdiplomácia sikere az egyre bővülő agrárexport – mondta az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a földművelésügyi miniszter.


Mezőgazdasági termékeinknek van piaca, legfőképp a gabonafélék eladása nőtt 2017 első öt hónapjában – fogalmazott Fazekas Sándor. Mint mondta, a kivitelü 14 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakát, ami 3,6 milliárd eurót jelent. A külkereskedelmi többlet 30 százalékkal bővült. Mindez azt mutatja, hogy az erősödő mezőgazdaság, a terméstöbblet nagyobb bevétellel és haszonnal kecsegtet.

A szomszéd országok továbbra is hagyományos felvevőpiacaink. Románia, Olaszország, Németország, Ausztria, Görögország különösen búzát vásárol tőlünk, a kukoricát nagyrészt Olaszországba, Romániába értékesítjük – részletezte a kivitel szerkezetét a miniszter.
– A kukoricakivitel másfélszeresére nőtt, közel kétmillió tonna, amit értékesítettünk, a búzaexport pedig megduplázódott az év első öt hónapjában. De tejtermékeket, növényi olajokat, feldolgozott termékeket, bort, bioetanolt is exportálunk – mondta.

Fazekas Sándor hozzátette, a távoli piacokon (Kína, Japán, és jónéhány fejlődő országban) is nőtt a magyar mezőgazdasági termékek mennyisége. A Külgazdasági és Külügyminisztérium, a kereskedőházak, az Agrármarketing Centrum és az Földművelésügyi Minisztérium is azon dolgozik, hogy ezeket a távoli országokat is meg tudjuk hódítani, hogy a magyar termékek jussanak el ezekre a piacokra is. A miniszter megjegyezte, hogy a térség államai közül Magyarország rendelkezik a legtöbb termékre szóló akkreditációval a kínai piacra.
– Kína a világ egyik legnagyobb élelmiszervásárlója – mondta. – Sokan állnak sorba, hogy Kínába szállíthassanak. Ma az exportunknak mintegy egy százaléka irányul Kínába, ennek jelentős része sertéshús, amelyből közel megdupláztuk a kivitelünket.

 


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok