`

A hőség, illetve az aszályos időszak rendkívüli módon hat a növénytermesztésre és az állattenyésztésre egyaránt. Előbbinél minőségbeli és mennyiségbeli romlás is előfordulhat, utóbbiban akár az állatok elhullását is okozhatja.


Hazánkban a legsúlyosabb aszályhelyzetek a nyári hosszú csapadékmentes vagy csapadékszegényes, nagy hőséggel párosuló időszakokban alakulnak ki. Az aszályt természeti és környezeti tényezők befolyásolják, ezek akár erősíthetik is egymást.

A helytelen agrotechnika a talajok vízháztartását befolyásolhatják kedvezőtlenül. Az azonos mélységben történő szántás káros tömődöttséghez vezethet (eketalp réteg). A késői tarlóhántás miatt a tarló igen jelentős mennyiségű nedvességet párologtat el, mely nedvesség még hiányozhat a termelésben. Az aszály jelenségével mindenképp számolnunk kell a mezőgazdasági termelés során. A helyes fajta- és tőszámmegválasztással, tápanyagpótlással, talajmunkákkal, öntözéssel hatékonyan védekezhetünk az aszályok ellen, illetve mérsékelhetjük hatásait.


Ha nem jön csapadék...


A nagy meleg az összes termesztett növényi kultúrára hatással van. Az ország legtöbb területén jelenleg is aszály van. Ezen a nagy mennyiségben, de egyenetlen területi eloszlásban lehullott csapadék sem tudott érdemben változtatni. Tartósan magas hőmérséklet hatására, különösen akkor, ha az vízhiánnyal párosul, a kultúrnövények kevesebb szerves anyag előállítására képesek, vagyis termésveszteség következik be. Öntözéssel sokat lehetne segíteni abban, hogy a kultúrnövények jobban viseljék a magas hőmérsékletet. Öntözni, mindenképpen kell ott, ahol lehet. A nagy melegben még az öntözés ellenére is kisebb lesz a termés mérete, mivel nem tud megfelelő módon kifejlődni a növény.

A száraz időjárás ugyan jót tett a gabonafélék aratásának (ezt a munkát már el is végezték a gazdálkodók), azonban a júniusi, júliusi és augusztus eleji hőség és csapadékhiány komoly veszélybe hozta a takarmánynövényeket. Ezt az időjárást elsősorban a kukorica és a napraforgó szenvedi meg, de a többi növénynek sem tesz jót. A napraforgó ugyan jobban viseli az időjárás viszontagságait, mint a kukorica, bár a tányérok sok helyen kisebbek a szokásosnál.

Ha egyes területeken nem esik jelentősebb mennyiségű csapadék egy héten belül, akkor számottevően csökkenhet a betakarítható kukoricatermés, ami pedig hosszabb távon, közvetetten akár a takarmány árában, később pedig az állati eredetű élelmiszerek árában is megmutatkozhat majd. A terméskiesés elsősorban a homokos, illetve öntözetlen területeket érinti.

Komoly kiesést szenvedhet el a zöldség-gyümölcs ágazat is a csapadékmentes száraz időjárás miatt. A gyümölcsök közül legjobban a szőlő tűri a nagy meleget, az almánál, szilvánál, őszibaracknál viszont minőségromlást okozhat a hőség.


Kártevők is megjelenhetnek


A nagy melegben a növények életfolyamatai megváltoznak, például a paprikánál a termések fejlődése nem megfelelő, sok lesz a deformált, küllemhibás példány. A paradicsom a nagy hőségben lerúgja a virágok egy részét, így kevesebb számú bogyót érlelnek a növények. A dinnye minősége is romlik a hőség hatására, az erős sugárzás miatt megég a termés héja. A túlzottan nagy melegben besül a dinnye, új virágokat nem hoz vagy a virágok nem kötődnek, azokat elrúgja.

A gyümölcsösökben is problémát okoz a hőség és a vízhiány: a gyümölcsök fejlődése nem kielégítő, mérethibák adódnak, amelyek későbbi fenológiai fázisban már nem korrigálhatók. Az erős napsugárzás napégést okozhat a gyümölcsökön, így az áru értéke csökken, nem piacképes. A tartós, nagy meleg összetolja a különböző érési idejű fajtákat, az érési sorrend felborul és egyszerre hirtelen nagyobb mennyiségű gyümölcs jelenhet meg a piacon.

A hőség a kártevők elszaporodása szempontjából is gondot jelent. Megjelennek a különböző atkák, molyok, például az almamoly az almásokban. A bagolylepke rajzása is elkezdődött, ami szintén jelentős károkat vetíthet előre a zöldséges ültetvényekben.


Állati hőstressz


Továbbá a magas hőmérséklet az állatokra is negatív hatást gyakorol: ha az állatok hőmérsékleti komfortzónáját nagymértékben meghaladó hőmérséklet lép fel, hőstresszről beszélünk. Nemcsak a levegő és a környezet hőmérséklete, hanem a páratartalom és az állatok hőtermelése is szerepet játszik kialakulásában. A valódi stresszállapot kialakulására befolyása van még más tényezők mellett a légmozgásnak (természetes vagy mesterséges) és az állatok mozgásának is. Ebben az állapotban megnő az állatok légzésszáma, csökken aktivitásuk és étvágyuk, ezek következtében csökken a takarmányfelvételük és nyáltermelésük is.

Hogy elkerüljük az állatok kondíciójának és egészségének romlását, termelési és szaporodásbiológiai visszaesésüket, kiemelt figyelmet kell fordítani az állatokra, hogy ellensúlyozni tudjuk a körülmények megváltozását. Lehetőleg jó hőszigetelésű istállóban, ólban helyezzük el őket. Kerüljük a zsúfoltságot, különösen a zárt tartású állatoknál. A zsúfoltság nemcsak a hőmérsékletet emeli, de a levegő minőségét is rontja.

Zárt tartásnál különösen nagy gondot fordítsunk a szellőztetésre! Ilyenkor jó hatású az enyhe huzat, illetve ha az állatokat permetszerűen meglocsoljuk vagy a levegőbe ilyen módon vizet juttatunk, különösen a nem izzadós állatok esetében, melyek felesleges hőjüktől egyébként csak lihegéssel tudnak megszabadulni (sertés, kutya, baromfi). A testhőmérséklettel azonos vagy esetleg azt meghaladó hőmérsékletű környezetben a hőleadás egyetlen módja az izzadás, azonban ha a hőmérséklet magas páratartalommal párosul, ez a hőleadás sem működik. Az állat komfortérzetének hiányát ekkor már viselkedésváltozással és a termelés csökkenésével jelzi.


Legyen hűs itatóvíz


Ha hőgutára utaló jeleket látunk, az állatorvos megérkezéséig életmentő lehet az állat tarkótájékának hidegvizes locsolása, az egész testfelület hidegvizes permetezése. Locsoljuk fel az ólak környékét, az etetőutakat és a járdákat naponta több alkalommal. Jó hatású, ha a hűvösebb napszakokban az állatok mozoghatnak. Energiában gazdag takarmányok helyett vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdagabb, jó étrendi hatású, könnyen emészthető takarmányokkal etessünk! Figyeljünk rá, hogy az állatok megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű itatóvízhez juthassanak: a 8-15 Celsius-fokos víz üdítő hatású, az ennél melegebb nem!

Kánikulában az ivóvíznek betegségmegelőző, sőt nemegyszer életmentő szerepe lehet! Ha az állati szervezet víztartalmának 10 százalékát elveszíti, megbetegszik, ha 20 százalékát veszíti el, elpusztul. A vízszükséglet nagyobbik részét az ivóvízzel, kisebb részét a takarmányokban lévő vízzel fedezi az állat. Előzőeken túl léteznek olyan készítmények is, amelyek alkalmazásával az állatok egészségét megóvhatjuk, közérzetüket javíthatjuk, teljesítményüket ezek által javíthatjuk.

 


(NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám