Növénytermesztés

Minőségben és mennyiségben is az elmúlt öt év átlagát meghaladó szőlőtermésre és borkészítésre számítanak idén a magyar borászok, köszönhetően az eddigi kedvező időjárási viszonyoknak.


Hagyományosan a Balatoni borrégióban kezdik meg a szüretet. A legkorábban a Csabagyöngye-szőlő érik, melyből az év első borát is szüretelik.
– Az időjárás eddig minden arcát megmutatta idén a hosszú, kemény fagyoktól a forró, aszályos nyári kánikuláig, a kellemesen meleg tavasztól a heves nyári viharokig. Próbára tette a szőlő vitalitását, de mivel a legfontosabb érési periódusban tökéletes volt az idő, magas minőségű, jó termés várható – sorolta a szüretkezdés előzményeit Varga Máté, a V-Bor Ker Kft. ügyvezetője, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. Csabagyöngye-ültetvényénél tartott augusztus 2-i sajtótájékoztatón.

Varga Máté hozzátette, badacsonyi pincészetük több mint száz termelőtől vásárol szőlőt, az ötvenhárom hektárról szüretelt termés súlya 500 ezer kilóra tehető. A Csabagyöngyéből készült bor palackozása augusztus utolsó hetében történik, szeptember elején kerül az élelmiszer-áruházak polcaira, hivatalos bemutatója szeptember 2-án a budafoki borfesztiválon lesz.

Beindulnak a szüreti munkák

 

Az idei szüretet hivatalosan – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közreműködésével – a 25. Zalai Borcégér-Keszthelyi Borünnep kezdetén nyitották meg augusztus 2-án este, ahol a Csabagyöngyéből először préseltek mustot. Az eseményen Brazsil Dávid, a HNT főtitkára elmondta, a múlt évben majdnem 2,8 millió hektoliter bort állítottak elő a hazai borászatok, és ha az időjárás továbbra is kedvező marad, idén várhatóan 5-10 százalékkal meghaladja majd a Magyarországon készülő bor mennyisége a tavalyit, vagyis meghaladhatja a 3 millió hektolitert, de minőségében is jobb évjáratra számítanak. Hozzátette, hogy az idén nem voltak a szőlőtermést veszélyeztető nagy járványok, a téli és tavaszi fagykár pedig csak kisebb visszaesést jelentett a termésmennyiségben. Ha a nyár vége és az ősz eleje is kedvezően alakul, nem lesz aszály, akkor szerinte a szőlőből préselhető must mennyisége és minősége alapján kedvező évjáratra lehet számítani.

Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke szerint az átlaghoz képest egy-két héttel korábban kezdődhet idén a szüret. A fürtök jelenlegi nagysága alapján elmondható, hogy a napsütéses órák számának alakulása és a kellő időben hullott csapadék eddig jelentősen kedvezett a szőlőnek, bár mindez a tájegységi adottságoktól is függ. Úgy vélekedett, hogy a mostani állapot alapján a 2003-as, rekordmelegnek számító évhez hasonlítható a várható termés, de az akkori nagyon korai szüreti időpontot és a magas alkoholfokot meghaladva idén akár még jobb mennyiségű és minőségű bor készülhet. Úgy fogalmazott, hogy több mint 40 éves, Balatonfüred környéki borászati tapasztalata alapján az idei lehet az eddigi legjobbnak ígérkező szőlőtermés.


(MTI/Magyar Idők) (fotó: MTI)

 


Kiváló borokat tüntettek ki

Borkiválóságokat ismert el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter oklevéllel szerdán. A borászokat üdvözölve kiemelte: a bor a magyar kultúra szerves része, a magyar nemzeti identitás évszázados hordozója. A borban ugyanis ott van a jelen élménye és a jövő lehetősége. Mindezt a szaktárcánál is tudják, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) számára a borászat stratégiai terület. Az FM elsődleges céljai között szerepel helyreállítani a vidéki élet becsületét és vonzerejét, így a minisztérium minden erejével azon van, hogy ehhez rendeletekkel, anyagi támogatásokkal, jogszabályokkal, a hungarikumok védelmével megteremtse a szükséges feltételeket, kereteket. Mindennek érdekében a borkiválóságokat nemcsak a mostani oklevél átadásával kívánják elismerni, hanem az elismerésre méltó borokat egy megújult kiadványban is meg szeretnék ismertetni a szélesebb nyilvánossággal.
A tárcavezető megjegyezte a magyar borokat népszerűsíti a hazai készítőket is megmozgató országkóstoló, amelyre az idén összesen 1162 tétel érkezett Mindebből 309 fehér borkiválóság, 174 vörös borkiválóság, 62 rozé borkiválóság és 15 Top borkiválóság lett.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnök arról beszélt, hogy évről-évre egyre több tételt küldenek a borászok az Országkóstolóra. A tételek évente átlagosan mintegy 10-15 százalékos növekedést mutatnak. A most megjelenő borkiválósági kiadványokba a bírálatra beküldött tételek több mint fele, mintegy 560 került be. Az elismerésben részesült borok 60 százaléka fehér-, míg 40 százaléka vörös- illetve rozébor volt, az utóbbi arány emelkedő tendenciát mutat. (MTI)
 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok