`

Nyári mezőgazdasági munkák 2017. július 17-i állapotáról adott ki összegzést az Agrárgazdasági Kutató Intézet a NAK által begyűjtött adatok alapján.


A kalászosok teljes termőterületének 61,3 százalékáról, 890 ezer hektárról 4,7 millió tonna gabonát takarítottak be 2017. július 17-ig. Az őszi búza betakarítása Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön 70 százalék körül alakult, néhány megyében azonban csak a munkák harmadát végezték el a jelentés napjáig.


Eddig kevesebb a búza


Őszi búzát összesen 958 ezer hektáron vetetettek, s július 17-ig 569 ezer hektárról takarították be a termést, vagyis az összterület 59 százalékáról. A vizsgált időpontig közel 3 millió tonna őszi búzát arattak le. A termésátlag hektáronként 5,2 tonnás volt országos szinten, ami a tavalyitól 3 százalékkal maradt el. A legalacsonyabb Nógrád megyében (3,8 t/ha), a legmagasabb Tolna megyében volt (6,3 t/ha).

A durumbúza aratása Komárom-Esztergom, Baranya, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Békés és Pest megyében befejeződött, országosan a termőterület 60 százalékán történt meg a betakarítás. A termés a július 17-ig betakarított területeken átlagosan 4,7 tonna volt hektáronként.

Az őszi árpa aratása gyakorlatilag befejeződött, a tavaszi árpa aratása a termőterület felén történt meg. Az őszi árpa termésátlaga országos szinten 5 t/ha, ami 6 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. A tavaszi árpa termésátlaga 4 t/ha volt, 10 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A rozs területének 35 százalékát, a tritikálé területének 29 százalékát aratták le 2017. július 17-ig. A rozs termésátlaga 3,8 t/ha, 17 százalékkal több, mint egy éve, míg a tritikálé hektáronkénti 4,2 tonna eredménye 8 százalékkal kevesebb a 2016. évinél. A zab betakarítása 18 százalékon áll, termésátlaga 3,0 t/ha.


Jó a borsodi magborsó


Az őszi káposztarepce betakarítása a végéhez közeledik (96 százalék). A termésátlagok megyénként 2,2 tonna és 3,5 tonna között alakultak hektáronként, az országos átlag 2,9 t/ha. A magborsó betakarítása is a végéhez közeledik 93 százalékos készültséggel és 2,8 t/ha termésátlaggal. A magborsó termésátlaga Pest megyében volt a legalacsonyabb (1,8 t/ha), Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb (3,5 t/ha).

Az aratás mellett jó ütemben halad a szalma begyűjtése és a tarlóhántás is. A tarlóhántást a tervezett terület közel negyedén már elvégezték a gazdák. A másodvetést a tervezett 10 ezer hektárnyi terület 40 százalékán, 4,2 ezer hektáron fejezték be.

A zöldborsó betakarítása a terület 95 százalékán, 19,5 ezer hektáron fejeződött be, a termésátlag 5,5 t/ha, ami 3 százalékkal alacsonyabb, mint 2016-ban volt. A csemegekukorica betakarítása épp csak elkezdődött, országosan 5 százaléknál tart. A zöldbab esetében 71 százalékos a készültség, a termésátlag 5,5 t/ha körül alakul, csakúgy, mint 2016-ban.

A korai burgonya betakarítása néhány megyében már befejeződött, országosan viszont a burgonyatermő terület 72 százalékát takarították be, a termésátlag hektáronként 26 tonna volt.


Kajszimentes Nógrád


A gyümölcsfélék közül a meggy szedése a végéhez közeledett július 17-én. Az országos átlag a tavalyitól 4 százalékkal elmaradva 6,6 t/ha, de a szórás igen nagy. Vas megyében mindössze 2,2 tonna, Hajdú-Bihar megyében is alacsony, 3,8 t/ha, de Békés megyében 12, Zala megyében 9,9 tonna volt a meggy egy hektárra jutó termésmennyisége.

A kajszi szedése a termőterület 64 százalékán fejeződött be a jelentés időpontjáig. Termésátlaga országosan 7,7 t/ha, de nagy különbségek voltak az egyes megyék eredményei között. Például Nógrád megyében nem volt, Vas megyében pedig alig volt kajszitermés, míg Veszprémben közel 15 tonna volt a hektáronkénti termésátlag. Az őszibarack szedése 33 százalékon állt, a termésátlag 7,7 tonna/hektár volt, ami 11 százalékkal marad el a tavalyitól.


Részletes publikáció itt olvasható.

 


(AKI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám