`

Az őszi árpa és a repce aratásával megkezdődött az idei aratási szezon az országban, a szakemberek a tavalyi rekordévinél alacsonyabb termésmennyiségre számítanak a nyári betakarítású növényeknél - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára.

 

Az aratási koordinációs bizottság idei elő ülését követően Czerván György arról számolt be, hogy eddig országosan az őszi árpa termőterület 15 százalékán, 35 ezer hektáron végeztek a munkákkal. Elmondta, az idén 15-20 százalékkal alacsonyabb terméshozamra számítanak az árpánál, a repcénél és a búzánál is. A termésmennyiségek az utóbbi öt évi átlagot meghaladják majd - tette hozzá. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzáfűzte, az aratás a tervek szerint augusztus elejére fejeződik be.

Az államtitkár hozzátette, őszi búzából 4-4,5 millió tonna termésmennyiséggel számolnak 958 ezer hektárról, ami az ország szükségletét biztosan fedezi majd, az export árualap kevesebb lehet az előző évinél. Közölte, hogy a vetésterület 2,7 százalékkal, 1,7 millió hektárra csökkent a nyári betakarítású növényeknél idén, amelyről összesen 7 millió tonna terményre számítanak a tavalyi 8,5 millió tonna után, a nagy meleg ugyanis nem tett jót a növényeknek. Kifejtette: egyértelmű, hogy a mezőgazdaságban meghatározó növénytermesztés eddigi eredményei alapján nem éri majd el a tavalyi rekordszintet, így az ágazat a GDP-ben az előző évekkel ellentétben nem jelent húzóerőt. Kitért arra, hogy a gabonaárak 2016 végéig csökkentek, azóta stabilitást mutatnak. A piaci árak előző évhez képest valamennyi szántóföldi növénynél 5-10 százalékkal alacsonyabbak a világpiaci trendeknek megfelelően, a malmi búzát kivéve, ahol a tavalyival csaknem megegyező a tonnánkénti ár – ismertette.

Czerván György kifejtette, az idei év extra időjárási körülményeket hozott egész Európában, az év elején az átlagosnál hidegebb volt, hótakaró-védelem nélkül voltak egy ideig az őszi vetések. A március melegebb volt, májusban volt lehűlés jelentősebb csapadékkal, május végétől viszont nagy meleg volt és csapadék sem volt. A csapadékviszonyok országszerte eltérőek voltak, ezért a termésben is meglátszik majd, az átlagos csapadékhiány 80-100 milliméter országosan. Már eddig is súlyos jégkárok voltak az ország csaknem minden részén, és lesznek még problémák az aratás során, ami nem kedvez a terméskilátásoknak sem - közölte.

A károkról az államtitkár elmondta: a hét elejéig 86 600 hektárra érkezett 8500 kárbejelentés, a terület 10 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A téli fagykárra 27 ezer hektárról érkezett bejelentés, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, ami főleg a borszőlőt, káposztarepcét, és az almát érintette. A tavaszi fagykár 31 ezer hektárt érintett, elsősorban a gyümölcsültetvényekben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod, és Pest megyében - sorolta. Eddig 13 400 hektárra érkezett jégkár-bejelentés, csak a múlt héten 3 ezer hektárra, ez a nyáron még nőni fog - vélekedett. A jégkárok Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintették. A kárenyhítési rendszer működik, a lefedett károk köre legutóbb a légköri aszállyal bővült, és javul a kárfelmérés hatékonysága is - jelezte.

Az első negyedévi mezőgazdasági beruházások 64,5 milliárd forintot tettek ki, 46 százalékos bővülést mutat az előző év azonos időszakához mérten. Elsősorban gépeket, traktorokat, kombájnokat vásároltak a gazdák, az előző évinél 56 százalékkal több, 735 traktort vettek - mondta az államtitkár. Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzáfűzte, a gazdák felkészültek az aratásra, raktárakkal és gépekkel is, és a kedvező áralakulásban reménykednek. A növények egészségesek - mondta. 

MTI

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám