Növénytermesztés

Az utóbbi években megfigyelhető a piaci igények változása, amelyhez a gyümölcs- így a kajszitermesztés folyamatos fejlesztésével lehet alkalmazkodni. A NAK és a NÉBIH közös tordasi fajtabemutatóján közel 300 szakember vett részt.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (NÉBIH-NKI) közös kajszi fajtabemutató keretében mutatta be szerdán a piaci igények kiszolgálására kiválóan alkalmas korai kajszifajtákat. A Fejér megyei Tordason, a NÉBIH fajtakísérleti állomásán megtartott szakmai rendezvényen elhangzott, az utóbbi években megfigyelhető volt a piaci igények változása, amely egyértelműen a fogyasztói szokások átalakulásával magyarázható. A változásokhoz való alkalmazkodás záloga a termesztés folyamatos fejlesztése. A szakmai nap döntően a korai fajták bemutatását tűzte ki céljául, amelyek fontos választékbővítők, nem hanyagolhatók el a termelési időszak kibővítése miatt, fontos elemek egy egészen korán induló és szeptemberig elnyújtható érési sor kialakításában.


Növekvő termőterület


Tavaly 5214 hektáron volt kajsziültetvény hazánkban, ami majdnem 6 százaléka a teljes, közel 90 ezer hektár gyümölcsterületnek. Legjelentősebb termőtájunk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, ahol körülbelül 1.500 hektár kajsziültetvény található, amelynek mintegy harmadán a „Gönci Magyar kajszi” fajtát termesztik. Nagyobb termesztő területek találhatók még Bács-Kiskun (830 hektár), Pest (640 hektár), Fejér (496 hektár), Tolna (453 hektár), Somogy (305 hektár) és Heves (287 hektár) megyékben.

A termőterület az utóbbi években enyhén ugyan, de folyamatosan növekszik, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. Habár területre nem a legnagyobbak közé tartozik a kajszitermesztés, gazdaságilag azonban kiemelkedő jelentőségű, ugyanis a gyümölcsfajta a nagyobb értékű kertészeti termékek közé tartozik. Kajsziból a jobb években akár 40 ezer tonnás termés is elérhető, azonban ezt jelentősen meghatározza a tavaszi virágzáskori időjárás, így az elmúlt öt évben 18-34 ezer tonna között alakult a termésmennyiség. A belső fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, keresett külpiaci termék, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikkeinknek. A magyar kajszi fő célpiacának Németország számít, ahova 4-6 ezer tonna mennyiséget szállítanak a hazai termesztők.

Mint kiderült, a koraiság még most is fontos szempont a telepítők szemében, mivel a korai fajták gyümölcséért jobb árat kapnak. A fogyasztók jó része a klasszikus kajszi illatot és zamatot keresi, ami azonban a korábbi nemesítésű fajtáknál gyakran nem kielégítő. Ez leginkább a régebbi korai érésű fajtákra igaz. Ennek megfelelően a nemesítés egyik kiemelt célja lett a megfelelő organoleptikus (érzékszervi) tulajdonságokkal rendelkező fajták előállítása minden érési szegmensben. Már hazánkban is találunk ilyen fajtákkal telepített üzemi gyümölcsöst.


Eredményes sorozat


– A kertészek ma már több száz kajszifajta közül választhatnak. Egy ültetvény telepítése komoly anyagi ráfordítást igényel, ezért kiemelten fontos, hogy a termelők lehetőleg már a tervezéskor birtokában legyenek olyan információknak, amelyek felhasználásával termelésük biztonságát növelhetik, a meghozott döntéseik eredménye pedig gazdaságilag is értékelhető lesz – húzta alá Győrffy Balázs, a NAK elnöke. – A kamara legfontosabb feladata tagjai versenyképességének növelése, ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a gazdálkodók hozzájussanak a megfelelő információkhoz. Ezért döntöttünk úgy, hogy a NÉBIH-hel együttműködve folytatjuk nagy sikerű fajtabemutató-sorozatunkat. Ez a mai tordasi kajszi fajtabemutató szakmai nap is ebbe a sorba illik.

Lukács József, a NÉBIH elnökhelyettese is rendkívül eredményesnek értékelte a kamarával 2014-ben elindított közös fajtabemutató-sorozatot. Az évente 5-6 helyszínen megrendezett, különböző szántóföldi és kertészeti növénykultúrákat bemutató eseményeken eddig mintegy háromezer gazdálkodó vett részt. Lukács József felhívta a figyelmet a 125 éves múltra visszatekintő hazai növénynemesítés fontosságára; a nemesítők munkája ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gazdálkodók eredményesen és versenyképesen tudjanak termelni.

A tordasi – külföldi előadókat is felvonultató – eseményen közel 300 gazdálkodó és szakember vett részt.

 

Képgaléria az rendezvényről


(NAK) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok