Növénytermesztés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága (NÉBIH-NKI) kajszi fajtabemutatót tart június 21-én.


A magyarországi kajszitermesztés nagy hagyományokkal rendelkező, nagy múltra visszatekintő gyümölcskertészeti alágazat. A magyar kajszi kiváló tulajdonságait külföldön is elismerik, a gönci kajszi pedig mára hungarikummá vált. A hazai kajszi keresett külpiaci termék, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikkeinknek. A belső fogyasztás is növekvő tendenciát mutat.

A piaci lehetőségek kihasználásához és a fogyasztói igények kiszolgálásához magas minőségű gyümölcs szükséges. Hazánkban megvannak a jó adottságú termőhelyek, hagyományos fajtáink kiváló beltartalmi értékekkel rendelkeznek, az elkötelezett magyar termelőknél pedig megvan a szükséges szaktudás. Ezek kombinációja teremti meg a kiváló minőségű első osztályú gyümölcs előállításának lehetőségét.

Az utóbbi években megfigyelhető az áruval szembeni piaci követelmények változása, melyet a fogyasztói szokások átalakulása indukál. A változásokhoz való alkalmazkodás záloga a termesztés folyamatos fejlesztése. Az állandóan bővülő fajtaszortiment értékelése és hiteles információk közvetítése a termelők felé az innováció egyik alappillére. A kertészek ma már több száz kajszifajta közül választhatnak. Egy ültetvény telepítése komoly anyagi ráfordítást igényel, ezért kiemelten fontos, hogy a termelők lehetőleg már a tervezéskor birtokában legyenek olyan információknak, melyek felhasználásával termelésük biztonságát növelni képesek, meghozott döntéseik eredménye pedig gazdaságilag is értékelhető lesz.

Ennek érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága idén is megrendezi ,,Tordasi kajszi fajtabemutató’’ című rendezvényét 2017. június 21-én. A szakmai nap keretében az érdeklődők neves külföldi és hazai szakértők előadásaiból tájékozódhatnak többek között a fő nemesítési irányokról, eredményekről, a fajtahasználat változásairól. Bemutatják a NÉBIH Tordasi Fajtakísérleti Állomásán található nagyon korai és korai érésű kajszifajtákat is. A helyszínen lehetőség nyílik személyes konzultációra is.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a kamara által létrehozott internetes felületen lehet. Részletes program a letölthető meghívóban!

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok