Növénytermesztés

A csapadékhiány miatt 10-20 százalékkal kevesebb gabona teremhet az idén - közölte Gabonatermesztők Országos Szövetsége. Ebben az évben a búzatermelők 70-80 százaléka lehet veszteséges.


Az országban átlagosan mintegy 100 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, és emiatt több helyen is – az aszályos területeken – már kényszerérés tapasztalható – közölte Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint amennyiben nem lesz hűvösebb és csapadékosabb az időjárás, úgy több helyen már Péter-Pál napja előtt megkezdődhet az árpa betakarítása az országban. Hozzátette: az őszi búza aratása a július 5. és 10. közötti időpont helyett már június végén megkezdődhet.

Mindez azt jelentheti, hogy a múlt évi 5 millió tonnás össztermés 4 millió tonna körül lehet 2017-ben. Mindez nem befolyásolja a búza árát, az ugyanis a világpiacon dől el.
A búzatermelőknek a tavalyi tonnánként 40 ezer forintos átlagos ár mellett mintegy 50 százaléka volt veszteséges. Az elnök szerint az idén a búzatermelők 70-80 százaléka lehet veszteséges, ha az időjárás nem fordul kedvezőre. A búzatermesztőknek ugyanis ahhoz, hogy ne legyenek veszteségesek, és némi nyereség is keletkezzen, átlagosan 50 ezer forintos felvásárlási árra lenne szükségük tonnánként.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok