`

Már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben. Magyarország az EU második legnagyobb meggytermelője, idén pedig – a májusi lengyelországi fagyok miatt – még nagyobb szerepe lesz hazánknak az európai fogyasztók ellátásában – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.


Hazánkban mintegy 14-15 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés évjárati hatásoktól függően 60-90 ezer tonna között ingadozik. A NAK által tavaly végzett felmérés szerint a legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek. A belföldi meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.

A magyar meggytermelésben szinte csak hazai nemesítésű fajták szerepelnek, kiváló beltartalmi értékeket produkálva. A meggy gazdag vitaminokban (például A-, B- és C-vitaminban) valamint ásványi anyagokban, vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését, segíti az emésztést, vízhajtó hatású.

Magyarország az Európai Unió (EU) egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A Magyarországon megtermelt meggy minősége kiváló, ezért keresett a külpiacokon. A hazai meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül. A kivitelből a friss meggy 20-25 ezer tonnával, a meggybefőtt 38-45 ezer tonnával; a fagyasztott meggy 4-6 ezer tonnával részesedik. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás 44 százalékát adva.

Az idei tavasz nem volt problémamentes hazánkban a meggy szempontjából sem, a termőterületek egy részét érintették a tavaszi, virágzáskori fagyok. A fagyok foltszerű megjelenése miatt a terméskiesés mértéke 20 százalék körüli lehet majd. Legnagyobb konkurensünk, Lengyelország meggytermelői számára a tavasz nagyon kedvezőtlen időjárást hozott, május 9-10-én kemény fagyok érték az éppen virágzásban lévő állományokat. A becslések szerint a lengyel kiesés mértéke akkora is lehet (akár 70-75 százalék), hogy idén először hazánk a meggy termésmennyiségét tekintve átveheti az első helyet az EU-ban.

 


(NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám