`

Az őshonos gyümölcs- és fafajták megőrzésének szükségességét hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Tündérkertjében kedden, jelezve, hogy a Kárpát-medencében a feladattal már 150 helyszínen foglalkoznak.


Jelenleg a Kárpát-medencében mintegy 150 Tündérkert található, miközben több száz közösség, önkormányzat, iskola és plébánia állt a mozgalom mellé az őshonos gyümölcsfák megőrzése érdekében. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben csatlakozott a Kovács Gyula erdész-pomológus által életre hívott országos Tündérkert-mozgalomhoz, és kezdte meg a Budakeszi Erdészetnél található gyümölcsöskert, a Budakeszi Tündérkert létesítését, ahol jelenleg 285 fafajtát őriznek.

Már javában zajlik a gyümölcsfák szaporítását biztosító gyümölcsoltási szezon, mely apropóján Áder János köztársasági elnök is kilátogatott a Budakeszi Tündérkertbe, ahol közelebbről is megismerkedett az ott „megőrzött” gyümölcsfákkal, és a gyümölcsöskertben folyó munkálatokkal. Az eseményen szakmai előadásokkal és bemutatókkal, a hazai őshonos gyümölcsfák megőrzésének fontosságára, a biológiai sokféleségre és az agrobiodiverzitásra hívták fel a figyelmet a szakemberek.
– A génbankként is működő Tündérkertek arra jöttek létre, hogy megmentsék a régi, jól bevált gyümölcs- és fafajtákat, mert ezek a növények olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyekre egyre inkább szükség lesz a klímaváltozás miatt, például nagy a szárazságtűrésük – mondta az államfő.

Példaként említette azt is, hogy Norvégiában a Föld mélyében hoztak létre egy génbankot, ahová a világ különböző pontjairól gyűjtik be a magvakat, hogy azokat később szaporító anyagként lehessen használni.
– Jó minőségű talajban olyan jó minőségű, exportképes gyümölcs terem, amelynek magas minőségét az ősi fajták tulajdonságai biztosítják – hangsúlyozta Áder János.

– Társaságunk tevékeny részt vállal az őshonos gyümölcsfajok megmentésében, mind a Kárpát-medencében, mind régiós szinten, például a Zsámbéki-medencében, továbbá eltökéltek vagyunk a gyümölcsgazdálkodáshoz kapcsolódó, helyi kulturális értékek megőrzésében is. A jövőben további beruházásokkal kívánjuk továbbfejleszteni a Budakeszi Tündérkertet, és még szélesebb körben, még többeket szeretnénk bevonni ez irányú szakmai tevékenységünkbe. Igazi közösségformáló feladat ez, ahol az erdei életközösség egészével foglalkozó erdész, hivatásánál fogva fontos szerepet tölthet be – mondta Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Ezt követően Dr. Szani Zsolt, a NÉBIH-NKI témavezetője bemutatta a gyümölcsoltás fortélyait, majd a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház képviseletében Nádas Anna folytatta a szakmai programot, amit Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnokának méhészeti bemutatója zárt.

A Tündérkertek létesítése során a Pilisi Parkerdő Zrt. szoros kapcsolatot alakított ki nemcsak a térség önkormányzataival, hanem olyan helyi civil szervetekkel, mint Budakeszi Város Német Önkormányzata, a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház, a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület, valamint a Budakeszi Szépítő Egyesület. Kialakult az együttműködés a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karával is, amely keretében a hallgatók képzésének támogatása is biztosított a Budakeszi Tündérkertben.A Pilisi Parkerdő Zrt. a 2016 őszén megrendezett, nagysikerű V. Tündérkertek Találkozójának folytatását pedig a közeljövőben tervezi.

 


(Forrás: parkerdo.hu/MTI) (fotó: parkerdo.hu)

 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám