`

Az EU-s szabályokkal összhangban tavaly óta Magyarországon is növelhető a borszőlőültetvények nagysága. Az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz.


Az Európai Unió 2016. január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be. Ezzel összhangban a magyar szabályok a szőlőtermelő hegyközségi tagok számára minden évben április 1. és április 30. között teszik lehetővé az új telepítések kérelmezését. A növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület 1%-a lehet. Ez 2017-ben 642 hektárt jelent.

Újdonság 2016-hoz képest a pályázatok rangsorolási módja: a sorrendet az az összpontszám határozza meg, amely az alábbiakból állhat össze: Pluszpont jár a pályázónak, ha a telepítés során a három, borvidékenként közzétett fajtából választ. Pluszpontot kapnak továbbá a kis- és közepes vállalkozások, valamint a borvidéken belül jobb termőhelyre telepítő termelők. A benyújtott kérelmeket május 30-ig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa összesíti, a hegybíró az így kialakult rangsor alapján hagyja jóvá azokat.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke elmondta, a fajtakoncentráció megvalósítása a szőlő- és borágazati stratégia egyik fontos célkitűzése.
– A piacképes es fenntartható szőlőtermesztés és borászat alapja a hiteles minőség. A borvidékek elkötelezettségét jól mutatja, hogy jellemzően a helyi termesztési feltételekhez alkalmazkodott, magas minőségi potenciálú fajtákat választották a többletpontot érő három telepíthető fajta közé – tette hozzá.

Ha a kérelmek alapján az igényelt területek nagysága összesítve nem haladja meg az 642 hektárt, a hegyközségi tagok megkapják az új telepítési engedélyüket. Ha az összes területnagyság ezt a mértéket meghaladja, az alacsony pontszámot elért termelők az engedélyt az igényelt területek nagyságához képest arányosan csökkentett területre kapják meg. 50%-os vagy annál nagyobb mértékű csökkenés esetén a hegyközségi tagok minden jogkövetkezmény nélkül visszavonhatják kérelmüket. Az új telepítési engedély minden esetben 3 évig használható fel. Amennyiben az új telepítést a termelő az engedély érvényességi idején belül nem végzi el, a következő két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet.

Légli Ottó hozzátette, a HNT egyeztetéseket folytat a Miniszterelnökség Agrár- és Vidékfejlesztésért felelős Államtitkárságával az új telepítésű ültetvények támogatásáról is, amelyet a Vidékfejlesztési Program keretösszegéből tervez finanszírozni majd a kormány.

Az újratelepítések esetében egyszerűbb lesz az ügyintézés.
– Áprilistól a hegybírók olyan engedélyeket adnak ki, amelyekkel a módosítási kérelmek teljesen kiküszöbölhetők. Azzal számolunk, hogy így összesen közel 3 000 ügyben kerülhető el a személyes ügyintézés, ami a termelők számára jelentős időmegtakarítást jelent. Ezzel további lépést tettünk a stratégiánkban szintén megfogalmazott bürokráciacsökkentés irányába – fogalmazott Brazsil Dávid, a HNT főtitkára.

 


(HNT)

 


Nőtt a borexport

Mennyiségileg 4 százalékkal, értékét tekintve 7 százalékkal nőtt tavaly a borexport az előző évhez képest - írta a Központi Statisztikai Hivatalra (KSH) hivatkozva hétfői számában a Magyar Nemzet. A nemzetközi piacon értékesített összesen 650 ezer hektoliter, 23 milliárd értékű magyar bor háromnegyede fehérbor volt.  A borexport több mint fele hordóban eladott lédig, azaz gyengébb minőségű bor volt, melynek 30 százaléka Németországba került.
A jobb minőségű palackos borból a legtöbbet, 20 százalékot Csehországban adták el. (MTI)


 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám