`

Az idei AGROmashEXPO-n nem csak a gépeket, berendezéseket, technológiákat mutatnak be, hanem különböző szakmai szervezetek konferenciákat is tartanak. A nyitónapon a MEGOSZ a hazai mezőgépgyártás helyzetéről, állapotáról rendezett fórumot.

 


A Magyar Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya a kiállítás valamennyi napján tart szakmai fórumot – az első napon a gabonatermesztés teljes vertikumában alkalmazott technikai háttérről volt szól.
Ahogy Lőrincz László, a MEGOSZ elnöke fogalmazott, gabonatermesztés valamennyi fázisa (talajvizsgálat, talajelőkészítés, tápanyag-utánpótlás, magágyelőkészítés, vetőmagelőkészítés, vetés, növényápolás, betakarítás, szállítás, átvétel, terményfogadás, szárítás, tárolás) gépigényes, a szükséges gépek, berendezések rendelkezésre állnak, a hazai igényeket a kiváló magyar gépgyárak képesek kielégíteni. Hozzátette, hogy a hazai felvevőpiac szűk, az állomány meghatározó részét – közel 80 százalékét – külföldön értékesítik. Mint kiderült, a hazai gépipar világszerte is különlegesnek számító eszközt képes előállítani – ilyen például a gabona beltartalmi paramétereit vizsgáló és mérő műszer.


Bár vannak korszerű gépek, Kurják Zoltán, a Szent István Egyetem adjunktusa a szárítással és az ennek során alkalmazott technológiákkal foglalkozó előadásában megjegyezte, sokszor még mindig a jól megszokott berendezéseket használják. Mint mondta, ilyen például az elsőgenerációs, „Bábolna” nevű oszlopszárító, ami hiába energiafaló és költséges, megbízhatósága miatt még mindig előszeretettel használják.
Lőrincz László is megjegyezte, hogy sajnos elöregedőben van a hazai gazdáknál a mezőgéppark, és a piaci értékesítés is csökkent 2016-ban a korábbi évekhez képest. Hozzátette, ugyanakkor nincs más út, mint a fejlődés és a fejlesztés, mert a folyamatosan változó élelmiszerigények mindig új és új mezőgazdasági technológiákat hoznak maguk után.

 


(nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám