Növénytermesztés

Az egyre fogyatkozó termőföldjeink és talajaink további pusztulásának megakadályozására uniós szintű jogszabály és nemzeti talajvédelmi stratégia megalkotását szorgalmazta Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója, valamint a Magyar Természetvédők Szövetsége.

 


A termőtalaj az egyik legfontosabb globális és lokális stratégiai erőforrásunk. Ezen terem meg az élelmünk, ez a biológiai sokféleség megőrzésének és a földből élők megélhetésének is az alapja. Fontosságának ellenére az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb mértékben vontak ki a termőföldeket a művelésből. Bevásárlóközpontok, logisztikai központok, ipari parkok, autópályák és egyéb beruházások miatt mind több termőföldet építenek be hazánkban is. Ezzel az úgynevezett zöldmezős beruházással párhuzamosan, az intenzív mezőgazdasági művelés következtében a megmaradt termőtalajaink is nagyságrendekkel gyorsabban pusztulnak, mint amennyi idő a talaj megújulásához szükséges lenne. Ehhez járul az is, hogy a biomassza egyre nagyobb részét elégetjük. Mindezt tudjuk, és még sincs uniós szintű jogszabály, amelyet kifejezetten a termőtalajaink védelmére alkottak volna meg, és hazánknak sincs talajvédelmi stratégiája – hangzott el november 24-én, „A termőtalaj, a termőföld védelmének aktuális kérdései” című konferencián, amelyet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezett.


Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója a jövő nemzedékek és a talaj kapcsolatáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy a talaj nem helyettesíthető, helyhez kötött érték. Olyan vagyon, melynek gazdasági értékelése nem tükrözi természeti értékét, a talajfunkciók ellátásához nélkülözhetetlen élővilágát. Kiemelte, hogy a talajvagyonhoz nem csak a mezőgazdasági termőterületek, az erdők, a természeti területek, hanem a városok talaja is hozzá tartozik. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Alaptörvényből fakadóan a talaj védelme, fenntartása és megőrzése a jövő számára mindenki kötelessége.  


– A talajaink pusztulása, valamint a termőföldek tönkretétele más gazdasági célból nemcsak hazánkban probléma, hanem globális jelenség. A fejlődő országokban rengeteg termőföldet, termőtalajt tesznek tönkre a sokszor hatalmas bányászati, illetve kőolajkitermelő beruházások, valamint agroüzemanyag célú olajpálma ültetvények létesítése során – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.


Elhangzott, hogy az Európai Unióban még nincs olyan jogszabály, amely uniós szinten megvédené a talajt, termőföldet. Ezért 400 európai civil szervezet fogott össze a People4Soil (Emberek a talajért) európai polgári kezdeményezés keretében, amely szorgalmazza, hogy szülessen meg egy ilyen talaj- és termőföldvédelmi uniós jogszabály.

 


(forrás: MTVSZ)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok