`

A Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében megtartott tanácskozáson a precíziós gazdálkodás volt középpontban. Itt kiderült, hogy hamarosan elkészül a Digitális Agrár Stratégia.

 


A X. Jubileumi Kaposvári Állattenyésztési Napok csütörtöki ünnepélyes megnyitóját követően tartották meg azt a szakmai konferenciát, amelyet - hagyományteremtő szándékkal – a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Kaposvári Egyetem rendezett. A nagy érdeklődéssel kísért tanácskozás célja az volt, hogy hazai és nemzetközi példákon keresztül bemutassa a precíziós mezőgazdaság gyakorlatát.
Az elhangzott előadások egyebek között érintették a precíziós növénytermesztést, a növényvédelmi munkákat, a talajerő-gazdálkodást, valamint az állattenyésztésben alkalmazott szelekciós munkát, az állattartás és takarmányozás kihívásaira kidolgozott innovatív megoldásokat, melyek hozzájárulnak az agrártermelés hatékonyságának növeléséhez és hosszú távú fenntarthatóságához.
A szakmai konferenciát Szávai Ferenc, az egyetem rektora nyitotta meg. Mint mondta a gödöllői a Szent István Egyetem, a Pannon Egyetem és a Kaposvári Egyetem együttműködésének köszönhetően a közeljövőben elkészül egy tanulmány, amelyből kiderül, hogy a modern technika, a digitális rendszerek és a precíziós gazdálkodás segítségével hogyan lehet még eredményesebben, hatékonyabban dolgozni, mind a kutatásban, mind a termelésben. Ez a közös munka a DAS-t, azaz a Digitális Agrár Stratégia nevet kapta. Ebben a tanulmányban a precíziós állattartás, a talaj és az öntözés, a növényvédelem, a kertészet, a vidékfejlesztés, az élelmiszerlánc, valamint a gép és a gazdálkodó szerepel.

Kedvezőbb hozam lehet


Gyuricza Csaba MVH-elnök szerint a precíziós gazdálkodásban talán az jelenti a legnagyobb kihívást, s a legnagyobb nehézséget, hogy interdiszciplináris, több tudományterületet foglal magában, komoly szintetizáló képességet és tudást is feltételez. Ebben témakörben pedig két, egymástól látszólag eltérő tudományterületet kell ötvözni, a mezőgazdaságot és az informatikát. Magyarországon még gyerekcipőben járnak ezek a technológiák. De a precíziós gazdálkodás az, amely lehetővé teszi azt, hogy csökkentsük a termelési költségeket, amelynek köszönhetően a mezőgazdasági termelés eredményessége akár 10-30 százalékkal is növelhető. Mint mondta, precíziós gazdálkodáshoz pedig három dologra van szükség: az elszántságra, a tőkére és a szaktudásra.


Varga Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) agrárinformatikai munkacsoportjának a szervezet Digitális Agrárstratégiáját mutatta be. A precíziós gazdálkodást ma a termelési megoldásokra értik, de az IVSZ szerint a termelési szint csak az alap, az onnan gyűjtött adatoknak üzemi szinten kell összeérniük, hogy alkalmassá váljanak a döntéshozatalra. Ezen túl a termékpályák, a szakrendszerek, végül a közigazgatás szintjén is komoly előrelépést lehet elérni a digitalizációval. Ma sem a szakrendszerekben, sem a közigazgatásban nem kielégítő az adatok mennyisége, minősége és elérhetősége, mondta Varga Péter. Ennek az öt alrendszernek a fejlesztésével becsléseik szerint 10 százalékos, azaz 300 milliárd forintos növekedést érhetne el az agrárium. Sajnos a legtöbb helyen a motiváció sincs meg a digitális világ megismerésére és kihasználására, vagyis az igények fölkeltésével kell kezdeni a munkát. Az agrárinformatikai munkacsoport nyitottan működik, bárki bekapcsolódhat a munkájába az IVSZ honlapján keresztül.


(forrás: magyarmezogazdasag.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám