Növénytermesztés

Egyelőre kis mértékű a hazai szójatermesztés, ezért dél-amerikai behozatalra szorul az ország, amelynek jelentős része genetikailag módosított (GMO). Éppen ezért fontosak a szója kiváltását kutató itthoni programok.

 


A hazai szójatermesztésben a megnövelt támogatási mérték miatt jelentős növekedés figyelhető meg az elmúlt két évben, azonban ezzel együtt is mindössze 15-20 százalék körül alakul az önellátottságunk – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Szója Nonprofit Kft. szója fajtabemutató szeptember 22-i programján, Héderváron. Felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is évente 400-500 ezer tonnás mértékben kényszerülünk dél-amerikai szójadara-behozatalra, amelynek jelentős hányada GMO-t tartalmaz.
Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a GMO-mentes termesztés mellett van, azért, mert ebben rejlik a jövő: a hazai természeti értékekre tekintettel lévő, fenntartható mezőgazdasági termelés, amely jó minőségű, egészséges, biztonságos élelmiszereket állít elő.


Fontos célkitűzésnek nevezte a szója kiváltását célzó kutatási programok ösztönzését is. Nagy István ismertette, hogy a minisztérium által megrendelt és a Szent István Egyetem munkatársai által elvégzett vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a szója a kérődzők – beleértve a nagy tejtermelésű tehénállományokat is – takarmányozásában más, hazai fehérjeforrásokkal, a termelés csökkenése és a takarmányozási költségek növekedése nélkül is helyettesíthető.
Magyarország több európai uniós tagállamhoz hasonlóan kidolgozta a hús, a hal, a tojás, a tej és a méz GMO-mentes jelöléssel történő ellátásának jogi kereteit, ami szabályozza a genetikailag nem módosított növényi, illetve genetikailag nem módosított takarmánnyal etetett állatokból készített  élelmiszerek egyértelmű jelzéssel történő ellátását. Ennek megfelelően szeptember 20-án életbe lépett a GMO-mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer- és takarmány-előállítás és -forgalmazás feltételeit meghatározó hazai rendelet.


(FM Sajtóiroda)

 


Romlott halakat semmisítettek meg

Egy vecsési hűtőházat ellenőriztek múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei. Az üzemben 53 tétel, mintegy 2600 kg lejárt, jelöletlen, illetve ismeretlen eredetű élelmiszer megsemmisítését rendelte el a hatóság. A megsemmisített termékek között akadt lepényhal, bébi polip, lazacfilé, szeletelt gomba, gyalult tök, de gyorsfagyasztott túrógombóc és borjú szűzpecsenye is. A helyszínen tapasztalt higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a vállalkozás csomagolási tevékenységét is. (forrás: NÉBIH)


 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok