`

Kukorica fajtabemutatót rendezett a tudományos akadémia agrártudományi központja Martonvásáron, amely során kiderült, hogy a kukoricaterméssel idén elégedettek voltak a szakértők, és a hazai jövő is kedvezően alakulhat.

 


– A kukorica „mennybemenetele” ez az év, hiszen kivételes esztendő az idei: a gabona mellett a kukorica is várhatóan bőségesen terem majd nálunk, legalábbis a kukorica jelenlegi „szépsége” ezt ígéri – adott frappáns felütést Mária napján, a katolikus egyház Mária mennybemenetele ünnepére utalva Balázs Ervin, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának (MTA ATK) főigazgatója a központ mezőgazdasági intézete által szervezett, szeptember 8-i martonvásári kukorica fajtabemutató felvezetőjében. Arra célzott, hogy a sokéves tapasztalat szerint, ha a gabonának jó a hozama, akkor a kukoricáé szerényebb szokott lenni, ám most nincs így…


Az MTA ATK MGI pedig azért foglalkozik a kukorica – és persze a búza – nemesítésével, hogy a vetőmag minősége és a megtermelt mennyiség egyensúlyban legyen, ne menjen egyik a másik rovására. Mint Marton L. Csaba, az intézet tudományos osztályvezetője a kukoricanemesítésről szóló előadásában elmondta, Magyarországon az elmúlt 35 évben a termésátlag összességében növekedett, és ehhez hozzájárultak a Martonvásáron létrehozott hidegtűrő hibridfajták is, különösen az igen jó mutatókkal rendelkező és a gazdálkodók körében emiatt népszerű Mv 170-es és Mv 270-es fajták. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ha megfelelő lenne a termőterületek öntözése, akkor még jobb eredményeket lehetne produkálni.
Ahogy Vida Gyula tudományos osztályvezető fogalmazott, a nemesített búzafajtáknál is volt hasonlóan jól teljesítő egyed, mégpedig az Mv Nádor, amely intenzív, bőtermő malmi búza a maga 9 tonna feletti termésátlagával. Ő azért a pozitívumként említendő kedvező hozam mellett a 2015/16-os időszak gyengébb pontjait is sorolta: például, hogy a nitrogén, a foszfor és a szervestrágya szükségességét kevesen ismerik fel, és hogy a gombafertőzésekkel most is meg kellett küzdeni.

A nemesített kukoricafajtákból néhány kiváló darab


De vissza a kukoricához. Az idei esztendő kedvező alakulását Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese is igazolta: idén az 1 millió 55 ezer hektárnyi hazai földterületen a kamara előrejelzése szerint 7,5 tonna/Ha termésátlag várható, és ugyancsak az előrejelzés szerint az összes termés pedig 7991 tonna körül lehet. Ha mindez valóban bekövetkezik, akkor a 2016-os mennyiség a 2015-ös 6545, a 2013-as 6756 és a 2012-es 4762 tonnához képest mindenképpen javulást jelent (2014-ben kimagaslóan kedvező volt a kukoricatermés: 9315 tonna).
Ugyanakkor megjegyezte, a gond egyfelől az, hogy a nemzetközi piacon szinte valamennyi kukoricatermelő országnak hasonlóan jó éve volt, másfelől az, hogy a termelt összmennyiség több a keresleti összigénynél, ez pedig piaciár-csökkentő hatású. (A magyarországi ár a két mértékadó árutőzsde, a hagyományosan magas francia /párizsi/ és az ehhez képes alacsony amerikai /chicagói/ ár között van: jelenleg 40-41 ezer Ft/tonna körül ingadozik.)
A jövőről szólva pedig elmondta, könnyen elképzelhető, hogy még a most megtermelt kukoricamennyiségnél is többre lehet szükség. A NAK-hoz eljutott jelzés szerint ugyanis két tőkeerős európai bioetanolgyártó cég is többszázezer tonna kapacitású üzemet szeretne létrehozni Magyarországon, és ha megvalósul mindkettő, jelentős „felszívóhatást” fejthetnek ki a hazai kukoricapiacra.


Az előadások után a nagy számban megjelent érdeklődők – akik között voltak szlovák és ukrán szakemberek is – a nyílt terepen is meggyőződhettek az elhangzott mondatok igazságtartalmáról: a nemesített fajtákat és az ezekhez kapcsolódó agrotechnikai megoldásokat a Martonvásár melletti termő- illetve bemutatóterületen nézhették meg.


(nak.hu)

 


Oroszország beelőzi az EU-t
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb előrejelzése alapján idén 2566 millió tonna gabonát takarítanak be világszerte, az előzetes becslésekhez képest 22 millió tonnával többet. Ez a növekedés a világszerte kiemelkedő búza-, és inkább csak az amerikai piacon felfutó kukoricatermésnek tulajdonítható.
A teljes szemesgabona-kibocsátás (1329 millió tonna) 2016-ban 2 százalékkal haladja meg a tavalyit, ahogy sok országban, például az Egyesült Államokban erősebb kukoricatermést prognosztizálnak.
Búzából is lesz bőven: a 741 millió tonnára emelt előrejelzés az optimista ausztrál, észak-amerikai, indiai és orosz terméskilátásoknak köszönhető. Oroszország a legjobb úton halad, hogy a világ legnagyobb búzaexportőrévé váljon, megelőzve az Európai Uniót, ahol a csapadékos időjárás keresztbe tett a jó szezonnak.
Minimális növekedés mellett, lényegében változatlan szinten marad a gabona iránti kereslet, élén a kukoricával és az alacsonyabb minőségű takarmánybúzával. A gabonák kereskedelme élénkül a búza és szemes termények bőséges elérhetőségének köszönhetően. (forrás: FAO)


 

 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám