`

Valamelyest kevesebb a jégverés sújtotta mezőgazdasági terület és a kárbejelentések száma idén, mint a tavalyi év azonos időszakában. Kárenyhítési kérelmet 44 703 hektárra jelentettek, többek közt Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye egyes településein is súlyos gondokat okoztak a nyári jégesők.

 


A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint jégeső kártétele miatt 2593 bejelentés érkezett augusztus elejéig, míg tavaly ezen időszakig 2829. Az érintett terület 2015-ben augusztus 8-ig 51 074 hektárt tett ki, az egész évben 51 387 hektár volt. A jégeső az idén eddig 2441 gazdálkodó 12 039 parcelláját károsította, míg a múlt évben ebben az időszakban 2688 gazdálkodó 12 582 parcellájáról jelentettek ilyet, a teljes évben a parcellaszám 12 672, az érintett gazdálkodóké 2724 volt.


Jász-Nagykun-Szolnok megye számos településén a jégeső – nem egyszer viharral vagy felhőszakadással párosulva – többször okozott károkat júniusban és júliusban, közölte a megyei kormányhivatal. Májustól 192 kárbejelentés érkezett, ebből 401 parcellára (3324 hektárra) jelentettek jégesőkárt, 285 hektárra viharkárt, 192 hektárra felhőszakadáskárt. A szántóföldi mellett a zöldség (105 hektáron) és gyümölcs (3,05 hektáron) területek is károsodtak. Az elmúlt évi több mint háromszorosa, 3801 hektár szenvedett jégeső- illetve viharkárt. A május végén pusztító, sávosan haladó erős jégverés elsősorban a Jászságban, illetve Szajol és Kengyel közigazgatási területén károsított, főként az őszi vetésű kultúrákat.


Radovits Tibor, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei elnökének elmondása szerint mind a négy megyei történelmi borvidéken károkat okozott a júliusi jégeső, mintegy kétezer termelőt érintve, a legsúlyosabban Nagy-Somló károsodott, ahol az 500 hektárnyi termés felét elverte a jég. A 900 hektáros Balatonfüred-Csopak borvidéken 180 hektárt teljesen megsemmisített a jég, 500 hektáron pedig a termés 10-50 százalékát verte el, Pécselyen 45, Balatonszőlősön pedig 25 hektár szőlő semmisült meg. Nagy károk keletkeztek Vigántpetend, Monostorapáti és Tés térségében is, Badacsony viszont kevésbé károsodott. Mivel csak a kárenyhítési alaphoz bejelentett termelők adatai ismertek, ezért a valós kár feltehetően még nagyobb.

– A jégeső a szőlőn kívül főleg azokat a bakonyi településeket érintette érzékenyen, ahol még nem fejeződött be az aratás, ezen kívül kárt tett gyümölcsösökben, szántóföldeken is; ezekről a károkról azonban még nincs pontos felmérés. Az elmúlt több mint három és fél évtized alatt csak egy-két, az ideihez fogható jégkár sújtotta a térséget. A júliusi vihar azért okozott ekkora károkat, mert az átlagosnál nagyobb, dió nagyságú, roncsoló szélű jéggel érkezett – fogalmazott Radovits Tibor.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 112 települést érintettek a júniusi vihar- és jégkárok, az adatok szerint a határidőig 996 gazdálkodó élt a kárbejelentés lehetőségével, összesen 14 334 hektárra. A legtöbb bejelentést Csengerből (1409 hektár), Csengersimából (768 hektár) és Csengerújfaluból (723 hektár) tették meg a termelők. A jégeső 3750 hektár kukoricát, 2823 hektár napraforgót, 1402 hektár őszi búzát és 1021 őszi tritikálét károsított a bejelentések szerint – közölte a megyei kormányhivatal.
A térségben a gyümölcsültetvények közül az alma szenvedte el a legnagyobb kárt, összesen 1900 hektárt vert el a jég, ezt követi a szilva 288, a meggy 244, a dió 228 és a körte 171 hektárral. A hozamkiesés több helyen nem éri el a harminc százalékot, így a termelő nem jogosult kárenyhítési juttatásra. A gyümölcsösökben a jégverés elsődleges hatásaként minőségi, másodlagos hatásaként mennyiségi kár keletkezett, jelentős költségnövekedéssel kell számolni a fákon keletkezett sebzések kezelése miatt is.


Csongrád megyében a zöldség- és gyümölcskultúrákban kiterjedt károkat nem okozott a nyár közepi szeszélyes időjárás, de voltak olyan kisebb ültetvények, amelyeken komoly pusztítást végzett a jég. Kispál Ferenc, a NAK megyei elnöke elmondta, a mórahalmi járásban Ásotthalom közelében ért mintegy 15 hektáros szőlőültetvényt jég, 15-30 százalékos terméscsökkenést okozva. Szentes és Csongrád térségében a szántóföldi zöldségekben – káposzta, kínai kel – keletkeztek károk, de ezek egyike sem okozott 30 százalékot meghaladó árbevétel-kiesést. Balástya környékén a burgonya- és fűszerpaprika-ültetvényeken, az őszibarackosokban és a szilvában okozott károkat a vihar és a jégeső. A gyümölcsösökben a termés minősége romlott lényegesen a jég ütötte sebek miatt, a szőlőkben pedig a megsebezett szemeket a méhek és darazsak károsítják majd.


Győr-Moson-Sopron megyében – Németh Gergely, a NAK megyei szervezetének elnöke tájékoztatása szerint – a nyár eleji viharok főleg jégverés formájában okoztak károkat. Mecséren húsz hektár kukoricát vert el a jég, a kár mértéke száz százalékos volt. Lövőn hét hektár őszi búzának a fele károsodott, Jánossomorján negyven hektár facéliának (mézöntőfű) a 80-100 százaléka semmisült meg. Kapuváron 16 hektár őszi búzát jelentettek 30-40 százalékos kárral, Újkéren negyven hektáros területen szenvedett jégkárt a búza, a repce, valamint a zöldségfélék. Lébényből és Tárnokrétiből is jelentettek összesen 19 hektár területről olyan facélia és mák ültetvényeket, amelyek károsodása negyven százalékos.


(MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám