Növénytermesztés

Időben kell védekezni az amerikai szőlőkabóca ellen – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.Akár az egész szőlőültetvényt is elpusztíthatja az amerikai szőlőkabóca által hordozott, szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma elnevezésű betegség, ezért fontos időben védekezni ellene, amit online térképpel segít a Nébih – mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese augusztus 8-án az M1 aktuális tévécsatornán. Hozzátette: elsősorban a lárvakeléskor, majd a kirajzáskor kell védekezni, ami a múlt héten kezdődött.
A betegséget terjesztő rovart nehéz elsőre megismerni, mert hasonlít a többi kabócához, ezért érdemes szakember segítségét kérni hozzá. Leginkább a szőlő alsó levelein lehet megtalálni.
Nébih honlapján található térképes alkalmazás segítségével nyomon követhető a kabóca aktuális fejlettségi állapota az ország különböző pontjain, illetve a védekezés ütemezése is. Jordán László elmondta, hogy a szaporítóanyag-előállítás során kötelező védekezni a kártevő ellen, és már készül a jogszabály annak érdekében, hogy termőültetvényeken is kötelező legyen.

További tudnivalók a szőlőkabócáról itt olvashatók.


(forrás: MTVA)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok