Növénytermesztés

Az idei aratással várhatóan augusztus elejére végeznek a gazdálkodók az országban, amennyiben kedvező lesz az időjárás, nem esik az eső – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek.

 

A hétvégi országos eső miatt leállt a betakarítás, mert a gépek nem tudtak rámenni a felázott talajra. Mindamellett a betakarítási munkák kétharmadával-háromnegyedével végeztek már, de az országban van olyan térség, ahol 80-90 százalékával is – közölte július 18-án Vancsura József, a GOSZ elnöke. Hozzátette: az esőre ugyanakkor a tavaszi növényi kultúrának nagy szüksége volt.

 

600

 

A viharok okozta károkon kívül az eső a gabona sikértartalmát csökkentette, így a gazdáknak számítaniuk kell arra, hogy a learatott őszi búza minősége a takarmány minőség irányába tolódik el. Eredetileg úgy számították a szakemberek, hogy az étkezési minőség a betakarított búzánál általában meghaladja majd az 50 százalékot, de a kedvezőtlen időjárás miatt várhatóan nő majd a takarmány minőségű termény aránya.

 

A GOSZ elnöke elmondta: őszi búzából 3-4 millió tonna közötti mennyiség van a magtárakban. A betakarítás végén az étkezési minőség a búzánál várhatóan 2,5 millió tonna körül lesz. Ez bőven fedezi az ország kenyérgabona szükségletét – ez egymillió tonna körüli mennyiség –, és még kivitelre is jut. Vagyis: az étkezési minőségű búza fele exportálható.

Vancsura József beszélt arról is, hogy a gabonaárak alacsonyak az országban, azonban ennek világpiaci oka van, mert ott is ez a tendencia. Így az étkezési búza ára tonnánként már 40 ezer forint, illetve némileg alatta van, a takarmánybúzáé pedig már 35 ezer forint alatti.

 

(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok