Növénytermesztés

Jó eredményekre lehet számítani az idén, őszi búzából hektáronként 5 tonnás termés várható az előzetes termésbecslések alapján – mondta Jászapátin, aratónapi köszöntőjében az agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A mintegy 1 millió hektáron vetett őszi búzából csaknem 5 millió tonna kerül majd a magtárakba, s jó minőségben – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, hozzátéve: így a termés bőven fedezi majd az ország kenyérgabona illetve takarmánybúza szükségletét, és exportra is jut.

 

 

Az államtitkár a Jázsapátiban június 18-án tartott aratónapon fogalmazott így, megemlítve, hogy az őszi búza mellett a kukorica vetésterülete a legjelentősebb, mintegy 1 millió hektár. A búzaárak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 10-15 százalékkal csökkentek, a Föld északi féltekéjén mindenhol jók a terméskilátások  és a világkészletek is magas szintűek - számolt be. A gabona esetében - nem csak a búzánál, hanem a kukoricánál is - az árakat a világpiac határozza meg, a magyarországi jó vagy kevésbé jó terméseredmények ezt nem tudják befolyásolni - fűzte hozzá. Az utóbbi napokban enyhe emelkedés látszik a búzaáraknál és a sertés esetében is - közölte.

 

Bővülő agrárexport

Czerván György kiemelte: Magyarország mezőgazdasági ország és a magyar gazdaság jobban teljesít. Hozzátette: 2010 óta 55 százalékkal emelkedett a magyar mezőgazdaság kibocsátása, ami kiváló eredmény. Az agrárexport évek óta töretlenül nő és jelentős szerepe van a nemzetgazdaság külkereskedelmi aktívumának megőrzésében, gyarapításában - közölte. Az államtitkár elmondta: ez a GDP-termelés szempontjából viszonylag kicsi ágazat a nemzetgazdaság  külkereskedelmi aktívumának 30-45 százalékát "teszi le a nemzetgazdaság asztalára", ami kiváló eredmény. Kitért arra, hogy az állatállomány és a mezőgazdasági foglalkoztatás folyamatosan nő.

Aláhúzta: nagyon fontos, hogy a közös agrárpolitikán belül jelenleg 2020-ig kiszámítható támogatási rendszere van az országnak, ezen belül az ágazatnak, és már elkezdtek dolgozni a 2021 utáni terveken. Czerván György arról beszélt, hogy az ágazatban elsősorban piaci gondok merültek fel, amely a sertés-, illetve tejágazatot érinti jelenleg hátrányosan. Kiemelte ugyanakkor, hogy mindezek ellenére stabil, kiszámítható a magyar mezőgazdaság, amelyen belül a szántóföldi növénytermesztés meghatározó, 40-60 százalék az aránya.


(forrás: MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok