`

A Greenpeace egyik jelentése szerint a növényvédő szerek a mezőgazdaság legnagyobb ellenségei. Az agrárgazdasági kamara nem ért egyet e megállapítással, a magyarországi helyzet sokkal jobb, a növényvédő szerek pedig jelenleg inkább segítik az eredményes gazdálkodást.


A Biológiai Sokféleség Világnapja apropóján a világ egyik jelentős környezetvédelmi szervezete, a Greenpeace új tudományos jelentést tett közzé, aminek lényege: a biológiai sokszínűség csökkenésének egyik legfőbb okozója az iparszerű, vegyszereken alapuló mezőgazdaság.


Mindent irtanak


Az „Európa növényvédőszer-függősége – Hogyan teszi tönkre a környezetünket az iparszerű mezőgazdaság?” című dolgozat szerzői kitérnek arra, hogy a legtöbb gazdálkodó a haszonnövényeit rutinszerűen többféle vegyszerrel kezeli ahelyett, hogy ezeket csak utolsó lehetőségként, a ritkán előforduló erős fertőzöttség esetén vetné be. A növényvédő szerek azonban nem csak a kártevőket pusztítják, hanem a hasznos élőlényeket is.
A jelentés szerint most figyelhető meg az ízeltlábúak populációinak összeomlása egész Európában, ami egybeesik a különféle rovarevő fajok, mint például a fecskék és a seregélyek egyedszámának nagyarányú csökkenésével. Ugyanakkor a magevő szántóföldi madarak állományait a gyomirtó szerek veszélyeztetik azáltal, hogy meggátolják ezek szaporodását: eltűnnek a gyommagvak, így a madarak táplálékforrásai beszűkülnek.
A szervezet megállapítása szerint ezek a vegyszerek és vegyszermaradványok megjelennek a táplálékláncban, tönkreteszik a talajt, a vizeket és a levegőt, számos létfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatást veszélyeztetnek. Például a beporzást, a vizek természetes tisztulását, vagy a talaj termőképességét. Ráadásul nem csak ott szennyeznek, ahol használják őket. A növényvédő szerek a szél és a víz útján hatalmas távolságokra is eljutnak. Úgy vélik, az európai uniós szabályozás nem képes megelőzni a növényvédő szerek pusztító hatását, és nem tudja megvédeni környezetet. Meglátásuk szerint, ezért nem az új növényvédő szerek fejlesztése a megoldás, hanem az ökológiai gazdálkodásra való átállás.
Kétségtelen, éles és erős megállapítások.


Ökológiai és más megoldások


Ugyanakkor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nem érzékeli ennyire veszélyesnek a magyarországi helyzetet. A kemikáliák felhasználása az intenzív gazdálkodás velejárója, ami a hazai szükséglet és az exportalap megteremtéséhez kell. Az agrobiocönózis (egy adott mezőgazdasági területen élő növények és állatok közössége) jelenlegi állapotában a legtöbb kultúrnövény sikeres termesztése elképzelhetetlen az okszerű növényvédelem nélkül. Magyarországon – kutatások alapján – a hektáronkénti műtrágya-felhasználás nem éri el a jogszabályi felső határt és a vegyszerek esetén is az azokkal való spórolás okoz gondot, nem pedig a túlzott használat. (Például a hazai almásokban a vegyszeres kezelések száma nem éri el a húszat, még kedvezőtlen időjárási körülmények között sem). Ez meg is mutatkozik a hazai hullámzó termésátlagokban. Fontos a vetésforgó használata is, hiszen a változékony növényzet hozzájárul a termelés diverzifikációjához és a gyompopuláció gépi ritkításához.
A hazai talajvizek védelme kiemelten fontos, de a jogszabályi háttér és a kezelési útmutatók betartása esetén itt sem származhat negatív hatás a vegyszerhasználatból.
A zöldszervezet által említett megoldásként felhozott ökológiai gazdálkodás valóban fontos szerepet tölt be a hazai gazdálkodásban. A kamara mindenben támogatja azokat a gazdákat, akik az ökológiai művelésre való átállást fontolgatják. Ennek eredményeként ugyanis magasabb hozzáadott értékű termék jön létre, aminek az alapanyag-termelésre beállt magyar termelési struktúrában kiemelt szerep jut és fontos piac is nyílik meg előtte.
Ám a Greenpeace-jelentés konklúziójával ellentétben nem csak egy lehetőség létezik a környezetbarát termelésre. Például, ahol szükséges, lehet környezetkímélő szereket permetezni, vagy lehet kevésbé növényvédőszer-igényes kultúrákkal is foglalkozni, lehet integrált termesztést, esetleg úgynevezett alkalmazkodó gazdálkodást végezni. Sőt, most már egyre inkább terjed a precíziós gazdálkodás is. Ezzel az új technológiával pedig az emberi hibák kiküszöbölhetők, az inputok (például kemikáliák) minimalizálhatóak, a kijuttatásuk pedig biztonságosabbá válhat – így a termés mennyisége stabilabb, esetenként magasabb lehet.


(NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám