`

A mészkő és a dolomit mezőgazdasági hasznosításával növelhető leginkább az elsavasodott talajok mész- és magnéziumtartalma. De felmérés kezdődött, hogy milyen egyéb ásványi anyagok javíthatják a magyar föld termelékenységét.


Az elterjedt gyakorlat szerint a mezőgazdasági növénytermesztésben közkedvelt megoldás a kémiai anyagokkal „sűrített”, a szinte gyors, azonnali terméshozamot garantáló műtrágya alkalmazása, ezzel szemben még kevésbé népszerű az ökológiai alapú, fenntartható gazdálkodás, ahol természetes talajjavítókkal „dolgoznak”.


Tragikus talajviszonyok


Pedig – mint az május 17-én, a sóskúti mészkőbánya területén tartott bejárás során kiderült – lehetne ezekre alapozni, hiszen kiaknázatlan a hazai ásványi nyersanyagok mezőgazdasági hasznosítása. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy kiváló a termőföldek talajjavítására például a mészkő, a dolomit, a szervesanyag-bevitelre alkalmas tőzeg, a lignitpor, a komplex hatású zeolit és a kálitufa is.
Úgy fogalmazott, hogy Magyarország ezekből a nyersanyagokból a mezőgazdasági felhasználás mértékét figyelembe véve gyakorlatilag korlátlan erőforrásokkal rendelkezik.
– Az elmúlt ötven évben a mezőgazdasági területeken jelentős mértékben gyengült a talajok tápanyag-ellátottsága, ami ellen tenni kell. Ezek a bányászati termékek megoldást nyújtanak a talajok szerkezetének javítására, szerves anyagaikat természetes úton lehet így pótolni – emelte ki.
A Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa alapján jelenleg 103 ásványi nyersanyagalapú termésnövelő készítmény rendelkezik engedéllyel, ezek közül 33 import termék, a többi 70-et pedig hazai cégek állítják elő.


Bőséges mészkő és dolomit


Azért, hogy még több természetes anyag álljon a mezőgazdaság rendelkezésére, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) együttműködésében az idén elindult egy projekt Magyarország talajjavító ásványi nyersanyag-potenciáljának felmérésére. Sóskúton Kádár Andrea Beatrix, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős helyettes államtitkára arról számolt be, hogy vizsgálják a hazai szervesanyag-tartalmú kőzetek, karbonátok és nemesagyagok elterjedését és kitermelhető mennyiségét is. Ez alapján térinformatikai adatbázis készül, amely a térképi megjelenítés mellett különféle információkat is tartalmaz majd. A felmérés megkezdődött, a jelenlegi fázisban a két intézmény azt térképezi fel, hogy milyen külső tényezők befolyásolják a kitermelhetőséget.

Sóskúton mészkövet bányásznak


– Magyarországon a kitermelésre alkalmas nyersanyagok közül a mészkő és a dolomit fordul elő legnagyobb arányban, amelyek mezőgazdasági hasznosításával növelhető az elsavasodott talajok mész- és magnéziumtartalma. Nagyobb mennyiségű kitermelhető készletekkel rendelkezik hazánk a gyengébb minőségű, többnyire homokos talajok szervesanyag-tartalmát javító vegyes tőzegből is – összegezte a hazai állapotokat a helyettes államtitkár.
Kádár Andrea szerint a növekvő szén-dioxid-kibocsátás, a klímaváltozás és a globális felmelegedés következményei egyaránt kedvezőtlenül befolyásolják a természeti környezet állapotát. Az ökoszisztéma és a biológiai sokféleség megőrzése érdekében megkerülhetetlen feladat a légkör, a természetes vizek, a termőföldek és az egész élővilág védelme, amelyben kiemelt szerepe van az ökológiai gazdálkodásnak.


(MTI/NFM)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám