Mezőgazdaság

Sokan foglalkoznak a precíziós gazdálkodással, de még mindig nem elegen. Az ezzel kapcsolatos ismeret- és tudásanyag átadásában komoly szerep hárul a NAK-ra. Az áttérést segítheti a digitális agrárstratégia és a rendszerszerű alkalmazás is.

Élősúlyban és egyedszámban is csökkent a hazai baromfiállomány a tavalyi vész következtében. A terméktanács erre az évre bővülést vár. Ugyanakkor a termelők járványvédelmi ismereteinek bővítésére is törekednek.

  • A szarvasmarha-állomány 2010 óta tartó növekedése tovább folytatódott. Az elmúlt egy évben a juhállomány 6 ezerrel nőtt, a sertésállomány 37 ezerrel, a tyúkállomány pedig 183 ezerrel csökkent.

  • A magyar mangalica sertésfajták genetikai állományának és fenotípusos megjelenésének változatlan fenntartását hangsúlyozták a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete szakmai tanácskozásán. A mangalica magas genetikai értéket képviselő, kiemelt jelentőségű mezőgazdasági kulturális érték.

A vadgazdálkodással és a mezőgazdasággal foglalkozók számára is örömteli esemény a hiúz észak-magyarországi megjelenése. Egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája az állat mozgását nappal és éjszaka is.

  • A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szokásos éves vadgazdálkodási konferenciájának egyik fő témája a készülő vadkárfelmérési útmutató volt. A protokoll várhatóan négy pillére épül majd.

  • Folyamatos bővülés és egyre élénkebb érdeklődés jellemezte az idén negyedszázados, a február 18-án véget ért FeHoVá-t. A kiállítók a szokásosnál is igényesebb standokkal és magas színvonalú kínálattal jelentkeztek.

Idén is indul a K&H Bank fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázata.  A magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák alap-, mester- és PhD-képzésben részt vevő hallgatóitól olyan pályamunkákat vár a bank, amelyek az ágazat versenyképességének növelésére és digitalizációjára kínálnak megoldást.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok