2017. február 24-26. között zajlott a VIROEXPO, Horvátország egyik legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítása. Az eseményen szó volt a horvát-magyar agrárkapcsolatok erősebbre fűzéséről.
A Verőcén (Virovitice) megrendezett háromnapos eseményen a kiváló határ menti magyar-horvát kapcsolatoknak köszönhetően Magyarország eddig két alkalommal jelent meg díszvendégként. Az idei év partnerországa Csehország volt, de Magyarország a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Kereskedőház közös szervezésében közel 200 négyzetméteres színvonalas standon vonultatta fel a hazai élelmiszeripari termékeket és hungarikumokat.
A megnyitón részt vett V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, aki a hungarikum kiállítási stand előtt köszöntötte a házigazda Andrej Plenkovic miniszterelnököt és Tomislav Tolusic mezőgazdasági minisztert. A helyszínen kétoldalú megbeszélésre is sor került a két agrárpolitikus között, melyen a felek kölcsönösen megállapították, hogy az országaik közötti agrárkapcsolatok további elmélyítésére látnak lehetőséget.
– Magyarország előtt mindenképp adottak azok a lehetőségek, amelyekkel előnyben lehet a többi uniós tagállammal szemben: a földrajzi közelség miatt a horvátok ismerik és szeretik a magyar konyhát, az élelmiszeripari termékeket és a borokat. A déli szomszédainkkal való együttműködés a régió GMO-mentességének fenntartása szempontjából is fontos, hiszen Horvátország GMO-mentes politikát folytat, mint hazánk. A magas minőségű, GMO-mentes helyi termékek előállítása versenyelőnyt jelent a nagy élelmiszeripari világcégekkel szemben, amelyre mindkét országnak érdemes építenie a jövőben – mondta V. Németh Zsolt államtitkár.
(FM Sajtóiroda)
Felértékelődik az élelmiszerbiztonság
Világszerte egyre inkább felértékelődik az élelmiszerbiztonság és ebben az állatorvosok tudására, szakértelmére óriási szükség van – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében az Állatorvostudományi Egyetem diplomaosztó és doktorrá avató ünnepségén, február 24-én. Leszögezte, a globalizált élelmiszergyártás, az élelmiszerhamisítás, a génmódosítás, a feketegazdaság olyan fokozódó kockázatokat jelentenek, amelyekre csak egy egységes, a teljes élelmiszer-előállítási folyamatra kiterjedő élelmiszerlánc-felügyelettel adható hatékony válasz. (FM Sajtóiroda)