Élelmiszeripar

Élelmiszer-rendőrséggé alakulhat át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), hogy eredményesebben léphessen fel a tisztességtelen piaci szereplők ellen – írta a Magyar Idők.

 


A 2017-es célokkal kapcsolatban a hivatal közölte: a legfontosabb feladat, hogy hatékonyan ellássák a hazai élelmiszerlánc-biztonsághoz kapcsolódó feladatokat. Ennek érdekében a NÉBIH a jövőben egyfajta élelmiszer-rendőrségi funkciót tölt be, ezért továbbfejlesztik az intelligens élelmiszerlánc-biztonsági elemzőrendszert. A cél egy korszerű kockázatelemzési rendszer kialakítása, amely hatékonyan segíti majd a nyomonkövethetőség vizsgálatát. A fejlesztéssel a meglévő rendszereket optimalizálják és továbbfejlesztik. A cél, hogy minél több adat kerülhessen az elemzőrendszerbe.


A 2017-es év kihívásai közül elsősorban az ősszel megjelent madárinfluenzát jelölték meg. A hazai baromfiállományban már most is komoly károkat tett a betegség, a járvány megállítása pedig nem tűnik egyszerű feladatnak; az idén sorra jelent meg egyes megyékben a kór. Emellett az egyik legjelentősebb projekt ezen a területen a Nébih élelmiszer-pazarlás elleni programja lesz jövőre.


A NÉBIH tájékoztatása szerint a kiemelt ügyek igazgatósága 2016-ban is számos esetben derített fel illegális tevékenységeket, majd hozott nyilvánosságra élelmiszerlánc-hamisítási, csalási ügyeket. Folytatódott az illegálisan működő, többek között internetes kereskedő vállalkozások tevékenységének ellenőrzése is. A hivatal munkatársai idén több mint 989 tonna terméket vontak ki a forgalomból, mintegy 588 ellenőrzés során 27 esetben függesztették fel a vállalkozások működését, és mintegy 380 millió forintnyi bírságot szabtak ki. A NÉBIH ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszer-ágazatban mintegy 200 ezer vállalkozás működik, és ezeknek több mint 90 százaléka tisztességesen dolgozik és bővült a legális piaci szereplők köre.

 


(Magyar Idők)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok