Élelmiszeripar

Országos ellenőrzéssorozatot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az étolajok piacán.

Feltűnően alacsony árú étolajak jelentek meg egyes élelmiszerboltban – közölte egyik júniusi cikkében a Magyar Nemzet. A lap megkeresését ez ügyben a Nébih közérdekű bejelentésként kezelte és országos ellenőrzéssorozatot indított. Az elmúlt években a hatóság – más termékcsoportokhoz hasonlóan – folyamatosan ellenőrizte az étolajokat is. A feltűnően alacsony áron kínált termékek kiemelt ellenőrzése azonban élelmiszerlánc-biztonsági szempontból indokolt – olvasható a hivatal közleményében.

A szakemberek tizenöt mintát vettek górcső alá, a komplex laboratóriumi vizsgálatok túlnyomó része lezárult, ezek a termékek megfeleltek az előírásoknak, jelölési hiba viszont szinte minden, nem hazai előállítású étolajnál akadt.

A tisztességtelen forgalmazói magatartás megvalósulásának, valamint az első betárolási helyek és az áruházláncok dokumentációinak vizsgálata jelenleg még folyamatban van. Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) adatai alapján 2016. január 1. óta legnagyobb mennyiségben Spanyolországból hozott be étolajat 2 vállalkozás hazánkba, mintegy 24 ezer tonna mennyiség. Nagyságrendileg negyedannyi étolaj – nagyjából 7 ezer tonna – érkezett Romániából összesen 8 vállalkozás tevékenysége révén. A harmadik jelentősebb mennyiséget, csaknem 4 ezer tonnát, 11 cég importálta Ausztriából. Horvátországból 8 vállalkozás vásárolt étolajat, mintegy 3 ezer tonnát.

Az ekáerben szereplő információk alapján a Nébih a három legnagyobb magyar importőr vállalkozásnál helyszíni ellenőrzést végzett, azok címei azonban csak székhelyszolgáltatók voltak. A helyszíni ellenőrzés akadálya miatt a NÉBIH a társhatóságok közreműködésével tovább folytatja a vizsgálatot.

Forrás: Nébih

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok