`

Elkészült az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének kétéves jelentése; a bőséges készletek mellett óvatos drágulás figyelhető meg az alapvető termények nemzetközi piacán.

Nyugodt évre számíthatunk az egyes élelmiszerek nemzetközi piacán az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői szerint. Az alacsonyabb élelmiszeráraknak köszönhetően a globális élelmiszerimport kiadások 986 milliárd dollárra csökkenhetnek idén (2009 óta ez a szám mindig meghaladta az 1 trilliót) annak ellenére, hogy a kereskedelem volumene nő – olvasható a FAO kétévenkénti jelentésében az élelmiszerekkel kapcsolatos kilátásokról.

Az idei már a negyedik év a sorban, amikor a búzatermelés várhatóan meghaladja a felhasználás mértékét, ezzel a világ legjelentősebb gabonájából tizenöt éve nem látott mennyiségű készletek állnak rendelkezésre, legfőképp az Egyesült Államok és Kína raktáraiban. A búza felhasználása még valamelyest csökken is, miután a gazdák egyre nagyobb mértékben használnak kukoricát takarmányozásra. A hosszú lejtmenet után a rizs ára tavaly év vége óta stabilnak mutatkozik, sőt májusban növekedésnek indult. A szervezet szerint a tejtermékek esetében nem várható elmozdulás az alacsony árszintről, a hústermelés általában stabil marad, ezen belül a szárnyasok exportcélú tartása emelkedik. Az előttünk álló időszakban drágulás várható azonban a növényi olajoknál: a szójatermelés Dél-Amerikában és a pálmaolaj Dél-Kelet Ázsiában súlyosan visszaesett az El Nino hatásainak következtében. A világ pálmaolaj tartalékai tizennyolc év után először csökkenhetnek.

Mind a négy alapvető élelmiszer ára nőtt

Megjelent a FAO májusi élelmiszerár-indexe is, amelyből kiderült, a február óta tartó, mostanra 2,1 százalékos növekedés nem volt elég ahhoz, hogy a tavalyi értéket elérje a mutató. A növényi olajok kivételével a FAO élelmiszerár-indexben szereplő mind a négy alapvető élelmiszer – szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – ára nőtt májusban. Ezen belül is jelentősen, több mint 11 százalékkal megugrott a cukor ára a borúsabb indiai termelési kilátások miatt. A piaci kedélyeket Brazília, a világ vezető cukor exportőrének jelentős tartalékai sem tudták megnyugtatni.

A gabonafélék ára 1,6 százalékkal nőtt, mivel nagyobb az igény a kukorica és a különleges rizsfélék iránt. Két százalékkal drágult májusban a hús ára, köszönhetően Ázsia erősödő érdeklődésének az európai sertéshús iránt. A tejtermékek ára – amelyek jelenleg 24 százalékkal olcsóbbak a tavaly ilyenkor mérthez képest – csupán 0,4 százalékkal emelkedett, elsősorban az Európai Unióban tapasztalható drágulás, továbbá a vaj és tejpor iránti nemzetközi kereslet miatt. Mindeközben a növényi olajok ára a vártnál alacsonyabb élelmiszeripari kereslet következtében közel 2 százalékot mérséklődött.

Lesz bőven búza és kukorica

Jó gabonatermés várható 2016-ban. Az előrejelzés szerint 2543 millió tonnát takaríthatnak be idén, ami alig 0,7 százalékkal kevesebb a legendás 2014-es adathoz képest. A szervezet a múlt havi Gabonakészletek és -igények gyorsjelentéshez képest 17 millió tonnával felfelé korrigálta az értéket a búza és a kukorica esetében, a valószínűsíthető jobb termésátlag következtében. Ehhez képest a világ gabonaigénye várhatóan 2 546 millió tonna lesz, a globális gabonatartalékok pedig elérhetik a 642 millió tonnát. A gabonafélék nemzetközi kereskedelme becslések szerin közel 2 százalékkal lesz kisebb 2015-höz képest.

(NAK/FAO)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám