Élelmiszeripar

Magyarországon 243 tonna, illetve további 17 ezer liter élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes terméket foglaltak le egy négy hónapos nemzetközi művelet során.

Az EUROPOL és az INTERPOL által koordinált nemzetközi akció középpontjában a silány minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítése állt. Az OPSON névre hallgató műveletet 2011-ben szervezték meg először, tíz európai ország részvételével, ami mostanra mintegy hatvanra bővült. Napjainkban ugyanis az élelmiszerhamisítás – a drogkereskedelem után – a második legjelentősebb feketepiaci tevékenység, ami potenciálisan súlyos egészségügyi kockázatot jelent a gyanútlan vásárlók számára, írják közleményükben a művelet összefogói.

57 ország, tízezer tonna élelmiszer, egymillió liter ital

A legutóbbi, 2015. november és 2016. február közötti négy hónapos akció keretében 57 országban összesen több mint tízezer tonnányi élelmiszert és egymillió liternyi italt foglaltak le a szakemberek. A zárolt termékek között cukor, méz, olívabogyó, különböző édességek, húsok és alkoholos italok voltak, de olyan egzotikus élelmiszerek is előkerültek, mint a sáska vagy épp a hernyó.

A művelet során meglehetősen érdekes fogások is felbukkantak, az afrikai Burundiban például több mint 36 000 liter illegális alkohol mellett kilenc Kalasnyikovot, lőszert és három gránátot is lefoglaltak. A belgiumi Zaventem repülőtéren pedig több kilogramm majom húst fedeztek fel az ellenőrök. Dél-Koreában egy táplálékkiegészítőket csempésző férfit tartóztattak le, aki online akarta értékesíteni biotermékként a valójában káros összetevőket tartalmazó készítményt.

Jól szerepeltek a magyar szakemberek

Hazánkban az akció élelmiszerbiztonsági célú vizsgálatait – a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen – 2012 óta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálja. A magyar szakemberek a művelet során mintegy 243 tonna, valamint további 17 ezer liter élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes terméket foglaltak le, többek között bort, fagyasztott halat, húsokat és különböző zöldségeket, gyümölcsöket. A legtöbb eljárás a termékek ismeretlen eredete miatt történt, de a higiéniai szabályok megsértésére és a lejárati idő meghamisításra is akadt példa.

(Forrás: EUROPOL / FM Sajtóiroda / INTERPOL)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok