`

Az élelmiszeripar 10 százalékát adja a tejfeldolgozás, az ágazat 294 milliárd forintos termelési értéket képviselt, és a kilátások is kedvezőek. Csökken a nyerstej kivitele, amely pozitívumnak tekinthető – közölte a szaktárca államtitkára.


Az Agrárminisztérium legteljesebb támogatását élvezi minden olyan fellépés, amely a tejágazat érdekeit védi és a magyar fogyasztók jó minőségű hazai tejjel való ellátását segíti – utalt a hét eleji tejtermelői demonstrációra az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a „Tejtermelés eredményességéért” elnevezéssel megrendezett konferencián.

Az eseményen Feldman Zsolt hangsúlyozta: az elmúlt években széleskörű összefogás jött létre a tejtermelők, a tejfeldolgozók, a kiskereskedelem és a kormányzat között. Ennek eredményeképpen a hazai fogyasztók ma már döntő mértékben magyar termelőktől származó tejet vásárolhatnak az áruházakban. Ezen összefogás eredményeit tette majdnem semmissé egy áruházlánc felelőtlen akciójával, amely ellen jogosan lépett fel a tejtermelői közösség. Mint mondta, az Agrárminisztérium minden szükséges hatósági eljárást lefolytat ebben az esetben is.

Az államtitkár kedvezőnek nevezte a tejágazat kilátásait, ezt a fejlődő és a fejlett gazdaságokban is bővülő piaci lehetőségekkel támasztotta alá. Kifejtette: az elmúlt években a magyar mezőgazdaság dinamikus fejlődésen ment át, az ágazat kibocsátása meghaladta a 2700 milliárd forintot. Az élelmiszeripar 10 százalékát adja a tejfeldolgozás, az ágazat 294 milliárd forintos termelési értéket képviselt, és a kilátások is kedvezőek. A várakozások szerint az európai tejtermelés 2017-hez képest 2027-re 8 százalékkal bővül, a felvásárlási ár pedig 16 százalékkal nőhet ebben az időszakban. Mindez az államtitkár szerint az jelenti, hogy érdemes a tejágazatban dolgozni, abba energiát, pénzt és szakmai tudást fektetni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a munkaerőhiány, illetve az új környezetvédelmi elvárások teljesítése nehézséget jelent a gazdálkodóknak.

Feldman Zsolt elmondása szerint az uniós csatlakozás után csökkent a tejelő állomány, majd 2010-óta mintegy 10 százalékkal nőtt, a tejhozam pedig ugyanekkora mértékben emelkedett és 2017-ben 8300 litert tett ki átlagosan. Kiemelte, hogy nemzetközi összehasonlításban is professzionális a magyar tejágazat, Csehország után Magyarországon a legkoncentráltabb a tejelőtehén-állomány és a feldolgozókapacitás, mivel a nyolc legnagyobb cég adja a tejfeldolgozás háromnegyedét.

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy a magyarországi tejfogyasztás az uniós átlagnak felel meg, ugyanakkor a vajfogyasztás az átlag ötöde, a sajtfogyasztás pedig a harmada. Az ágazat külkereskedelméről szólva kifejtette: 120 milliárd forint értékben importált az ország tejet és tejtermékeket, a kivitel értéke pedig 100 milliárd forint volt tavaly. Hangsúlyozta, folyamatosan csökken a nyerstej kivitele, amelyet pozitívumként említett, mert a stratégia része, hogy az itt megtermelt tejet Magyarországon dolgozzák fel. (MTI/AM Sajtóiroda)

 


Partnerek a magyar beszállítók

A Lidl Magyarország évek óta elkötelezett a magyar beszállítók támogatása mellett. Stratégiai vállalásának sikerességét mutatja, hogy az elmúlt évben közel 5,5 milliárd forint értékben exportáltak a magyar beszállítók 43-féle hazai tej- és tejterméket tizenhét európai országba az áruházlánc segítségével. A vállalat, a kormányzati törekvésekkel összhangban, a magyar tejtermelőket támogató sikeres gyakorlatának eredményeképpen a 2018-as gazdasági évben tovább növelte exporttevékenységét a külpiacokon. Ennek köszönhetően a magyar tejexport közel 14 százalékát a Lidl Magyarország adja a normál kiskereskedelmi célú tejexport-kategórián belül (azaz a 1,1-6 százaléknyi zsírszázalékot megtestesítő, maximum kétliteres kiszerelésű kategóriában). Ezen túlmenően a vállalat több mint hatezer tonna hazai származású tejfölt értékesített külföldi Lidl áruházakba, mely mennyiség a teljes magyarországi tejfölexport közel 60 százalékát teszi ki.  
A tej- és tejtermékek exportja a Lidl közreműködésével, a magyar tejtermelőkkel összefüggésben kiemelendő eredményt mutat azzal, hogy közel egy milliárd forint értékben különböző magyar sajtok kerültek Európa-szerte Lidl áruházak polcaira, amely 20 százalékos növekedést mutat a 2017-es évhez képest. (Lidl)


 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám