A 2018. szeptember 19-20. között zajlott a NAK „Tanuljunk együtt!” programsorozatának újabb eseménye: a kisvállalkozások képviselői a tejföl, a joghurt, a kefir és túró gyártásáról szereztek tapasztalatokat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében az év első felében ingyenes tejipari gyakorlati napokat szervezett tagjai számára a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél (MTKI). A bővített tematikával megrendezett esemény nagy sikert aratott a résztvevők körében, és a tagok jelzése, visszaigazolása indokolta a további gyakorlati napok megszervezését és megtartását.
Az érdeklődő tagjaink – a kezdő csoportban – az őszi félévben először a savas alvasztású tejtermékek gyártásának elméleti és gyakorlati ismereteivel bővíthették tudásukat az MTKI mosonmagyaróvári központjában. A 2018. szeptember 19-20. között megrendezett programon 10 fő részvételét tudtuk biztosítani. A kezdés előtt minden résztvevő elmondta, számára miért fontos részt venni a gyakorlati napokon, hol tart most a vállalkozása fejlesztésében és mik a tervei a közeljövőre nézve.
Az első nap 9-16 óráig elméleti előadásokat hallgattak az intézet munkatársaitól a savas alvasztású (tejföl, joghurt, kefir) gyártástechnológiai ismeretekről, valamint a kísérleti üzemben ezen termékek kis- és nagyipari méretű gyakorlati gyártását is megismerhették. Az elméleti ismertető előadások közérthető módon mutatták be a résztvevőknek a tej higiénés fejésétől a feldolgozás fázisain keresztül a savas alvasztással készíthető termékféleségek gyártásához elengedhetetlen feltételeket. Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük volt a saját tudásuk és ismereteik alapján kérdéseket feltenni az MTKI szakembereinek, valamint észrevételeket tenni a program során tapasztaltakhoz.
Hasznosítható praktikákkal gyarapodtak
A második napon az intézet kísérleti üzemében a túrógyártás gyakorlati előállításának (háztartási, kisüzemi és ipari technológia szerinti) bemutatására került sor a résztvevők aktív bevonásával. A program kiegészítése volt a háztartási körülmények közötti vajgyártás gyakorlati bemutatása, ahol a résztvevők a saját gyakorlatukkal próbálhatták ki a vajkészítést. A nap végén a savanyú tejtermékek készítéséhez használt Hansen-kultúrák ismertetését követően különféle termékek bemutatására és bírálati kóstolójára került sor.
A program összeállításakor figyelembe vettük a tagok különböző szintű felkészültségét és termék-előállító gyakorlatát. A nap zárásaként a résztvevők közösen értékelték a két nap tapasztalatait. Egyöntetű vélemény volt, hogy szükséges a gyakorlati napok folytatása. A véleményértékelő lapokon szöveges javaslatokat is tettek a résztvevők a kezdő program tematikájához.
Ezzel az ingyenes lehetőséggel a kamara szeretné segíteni azon tagjait a munkájuk tökéletesítésében, akik most kezdenek bele a saját tejalapanyaguk feldolgozásába, illetve azoknak a tagoknak is, akik már ezzel a tevékenységgel foglalkoznak, de még nincs megfelelő ismeretük a technológiával kapcsolatban. A tejipari gyakorlati napok programsorozat kezdő csoportja elsősorban a mikro- és kisvállalkozásokat segíti a termékfejlesztéseikben, az együttműködési készségük javításához szükséges tudásbázis gyarapításában, valamint a környezeti teljesítményük javításában, erőforrás-hatékonyságuk növelésében.
(NAK/Varga László) (fotó: NAK)