`

A 2018. szeptember 19-20. között zajlott a NAK „Tanuljunk együtt!” programsorozatának újabb eseménye: a kisvállalkozások képviselői a tejföl, a joghurt, a kefir és túró gyártásáról szereztek tapasztalatokat.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében az év első felében ingyenes tejipari gyakorlati napokat szervezett tagjai számára a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél (MTKI). A bővített tematikával megrendezett esemény nagy sikert aratott a résztvevők körében, és a tagok jelzése, visszaigazolása indokolta a további gyakorlati napok megszervezését és megtartását.

Az érdeklődő tagjaink – a kezdő csoportban – az őszi félévben először a savas alvasztású tejtermékek gyártásának elméleti és gyakorlati ismereteivel bővíthették tudásukat az MTKI mosonmagyaróvári központjában. A 2018. szeptember 19-20. között megrendezett programon 10 fő részvételét tudtuk biztosítani. A kezdés előtt minden résztvevő elmondta, számára miért fontos részt venni a gyakorlati napokon, hol tart most a vállalkozása fejlesztésében és mik a tervei a közeljövőre nézve.

Az első nap 9-16 óráig elméleti előadásokat hallgattak az intézet munkatársaitól a savas alvasztású (tejföl, joghurt, kefir) gyártástechnológiai ismeretekről, valamint a kísérleti üzemben ezen termékek kis- és nagyipari méretű gyakorlati gyártását is megismerhették. Az elméleti ismertető előadások közérthető módon mutatták be a résztvevőknek a tej higiénés fejésétől a feldolgozás fázisain keresztül a savas alvasztással készíthető termékféleségek gyártásához elengedhetetlen feltételeket. Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük volt a saját tudásuk és ismereteik alapján kérdéseket feltenni az MTKI szakembereinek, valamint észrevételeket tenni a program során tapasztaltakhoz.

Hasznosítható praktikákkal gyarapodtak

 

A második napon az intézet kísérleti üzemében a túrógyártás gyakorlati előállításának (háztartási, kisüzemi és ipari technológia szerinti) bemutatására került sor a résztvevők aktív bevonásával. A program kiegészítése volt a háztartási körülmények közötti vajgyártás gyakorlati bemutatása, ahol a résztvevők a saját gyakorlatukkal próbálhatták ki a vajkészítést. A nap végén a savanyú tejtermékek készítéséhez használt Hansen-kultúrák ismertetését követően különféle termékek bemutatására és bírálati kóstolójára került sor.

A program összeállításakor figyelembe vettük a tagok különböző szintű felkészültségét és termék-előállító gyakorlatát. A nap zárásaként a résztvevők közösen értékelték a két nap tapasztalatait. Egyöntetű vélemény volt, hogy szükséges a gyakorlati napok folytatása. A véleményértékelő lapokon szöveges javaslatokat is tettek a résztvevők a kezdő program tematikájához.

Ezzel az ingyenes lehetőséggel a kamara szeretné segíteni azon tagjait a munkájuk tökéletesítésében, akik most kezdenek bele a saját tejalapanyaguk feldolgozásába, illetve azoknak a tagoknak is, akik már ezzel a tevékenységgel foglalkoznak, de még nincs megfelelő ismeretük a technológiával kapcsolatban. A tejipari gyakorlati napok programsorozat kezdő csoportja elsősorban a mikro- és kisvállalkozásokat segíti a termékfejlesztéseikben, az együttműködési készségük javításához szükséges tudásbázis gyarapításában, valamint a környezeti teljesítményük javításában, erőforrás-hatékonyságuk növelésében.


(NAK/Varga László) (fotó: NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám