Tejipar

Az AKI adatai szerint februárban a nyers tej országos termelői átlagára 98,18 kg/forint volt. A piacon most a túltermelés a jellemző, de a nyáron megfordulhat a folyamat.


Az enyhe tél miatt jelentős a túltermelés Európában, ez lenyomta az árakat, ami a hazai piacon is érezteti a hatását – mondta a Világgazdaságnak Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja. Szerinte spekulációra utal, hogy karácsony előtt még vajhiánnyal riogattak, most pedig már tejtúltermelésről van szó, mert a tejágazatra egyáltalán nem jellemző az ilyen mértékű termelésingadozás.

Mindenesetre a nyugat-európai spotpiacokon nagymértékű volt az árcsökkenés, hiszen szeptember és március között kétharmadára-felére esett az ár, ami a hazai termelői árakra is hat – bár nem ilyen riasztó mértékben.Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint februárban a nyers tej kilogrammra számított országos termelői átlagára 98,18 forint volt. Ez a januárinál 1 százalékkal alacsonyabb, de az egy évvel korábbi átlagárat 7 százalékkal meghaladja.
– Érzékelhető, hogy több a tej, de a termelői csoportok működése és a hosszú távú, a jogszabály szerint hathónapos, szerződések is tompítják ennek a hatását, így csak a spotárak zuhantak be – mondta a Világgazdaságnak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. – A következő időszakban jön a tehenek természetes termelési csúcsa, de a nyári nagy melegben ellenkezőjére fordul a folyamat, kevesebb lesz a tej. Ezt a mostani két hónapot kell átvészelni, amihez a szerződések biztosíthatják a segítséget.

A terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a baljós jeleken kívül biztató folyamatok is vannak a tejpiacon. A vajárak például emelkedtek, mégpedig egy magasabb bázisról, mint egy éve. A tejzsír felértékelődése tehát még tart, az azért kapott többlethonorárium pedig „megtarthatja” a folyadéktej árát is.


(forrás: vg.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei