`

A 2018-as költségvetésben az élelmiszerek közül egyelőre a hal áfájának csökkentése várható, de további termékek kulcsának mérséklése is napirenden van. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerint a szaktárca és a NAK célja ebben az ügyben azonos.


Miközben Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Magyar Idők szerdán megjelent számában arról beszélt, hogy a kamara az élelmiszereknél ütemezett áfacsökkentést szeretne elérni a nemzetgazdasági tárcánál, addig Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a 2018-as költségvetés élelmiszereket érintő adómérsékléséről tartott sajtótájékoztatóján megemlítette, hogy hosszú távon ugyanez ez a tárca célja is.


Lépésről lépésre


Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány adófilozófiája – mely szerint a közteherből származó bevétel nagy részét a fogyasztási és forgalmi típusú adókból kívánja beszedni – alól egyedül az élelmiszerpálya kivétel, itt a sokkal inkább az alacsonyabb áfakulcsok meghonosítását tartja kívánatosnak. Czerván György kitért arra, hogy ennek megfelelően 2014. január 1-től évről évre mérséklődtek egyes termékköröknél ezek.

Így ettől az esztendőtől az élő- és félsertés – mint köztes termék – áfája 27 helyett 5 százalék lett (ami akkor a végső fogyasztókat még nem érintette). 2015 elejétől követte ezt – ugyancsak köztes termékként – az élő és a vágott szarvasmarha, juh és kecske áfájának csökkentése. 2016-tól, mint fogyasztókat is érintő végterméknél, a sertés tőkehús kedvezőbb besorolása, 2017-től pedig a baromfihús, a tojás és a friss tej kulcsa változott. A sorban pedig 2018-tól a hal a legújabb termék (részletesebben erről itt), amitől főleg az eddigi évi 6,2 kg/fő mennyiségről 7-7,5 kg/fő mennyiségre emelkedő halfogyasztást remélnek. Az államtitkár szerint eddig valamennyi termékkörben kedvező a tapasztalat, de különösen a sertés-termékpályánál az, itt érzékelhetően megtisztult a piac, az ágazat.


Közösen a kamarával


– Az FM továbbra is elkötelezett az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésében, minden évben lépésről lépésre haladunk előre, és a mindenkori költségvetési lehetőségek figyelembe vétel mellett további élelmiszerek áfáját szeretnénk csökkenteni. A gazdaság jól teljesít, 4 százalék fölötti növekedésre számítunk idén és jövőre is, így ez nagyobb mozgásteret ad elképzeléseink végrehajtására – tette hozzá Czerván György, ami mindenképpen összecsengett a NAK-elnökének gondolataival.

Annyit megjegyzett, hogy a minisztérium több kérdésben, így az ütemezett áfacsökkentésben is együttműködik az agrárkamarával, de a ,,költségvetés nagy úr, fontos a hiány kordában tartása", így egy-egy termék adókulcsának mérsékléséhez több gazdasági szempontot is figyelembe kell venni. Ahogy fogalmazott, azt könnyű megbecsülni, hogy egy változtatás mennyi kieséssel jár, azt viszont kevésbé, hogy ez a bevételi oldalon mekkora emelkedést hozhat, mert a bevétel több szegmensből tevődik össze.

Mint az államtitkár mondta, a tárcának vannak ötletei arról, hogy az alapvető élelmiszerek sorában 2018 és 2019 folyamán melyek lehetnének a következők, de nem kívánt sorrendet felállítani, mondván, ha valamit kihagy, akkor az érintett ágazatok képviselői joggal zokon vennék azt. Annyit azért megjegyezett, hogy a NAK-kal együtt érzékelik, ismerik az ágazati problémákat, erről a Nemzetgazdasági Minisztériummal folyamatosan egyeztetnek, és a kormány elé rendre terjesztik be az egyes területeket érintő javaslatokat.


Jöhet a tej?


Újságírói kérdésre Czerván György hozzátette: a tejtermékek áfájának csökkentése napirenden van, és ha rajta múlna egy személyben, akkor ő legújabb lépésként az UHT és az ESL tejek kulcsát vinné le. Ennek költségvetési vonzata 18-20 milliárd forint lenne, míg a további tejtermékeké már újabb 50 milliárd forint.
– Dolgozunk rajta, reméljük, az említett költségvetési mozgástér hamarosan lehetővé teszi, hogy ezekre is sor kerüljön – jegyezte meg sokat sejtetően.

 


(nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám