`

A Földművelésügyi Minisztérium 3,6 milliárd forintos keretösszeggel új támogatási programot dolgozott ki a gazdaságilag rendkívül nehéz helyzetben lévő tejtermelők megsegítésére, amely alapján a 2014/2015. kvótaévben megtermelt tej után 15 Ft/kg árkiegészítő támogatás vehető igénybe.

Tekintettel arra, hogy a tejpiaci feszültségek enyhítésére hozott uniós válságintézkedések nem hozták meg a várt eredményt, a minisztérium – a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai támogatásával valamint a kormány teljes körű egyetértésével – 3,6 milliárd forint keretösszeggel kidolgozott egy új támogatási programot a tejtermelők likviditási helyzetének javítására. A mezőgazdasági csekély összegű támogatás részletes feltételeit a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatáshoz kapcsolódó mezőgazdasági csekély összegű támogatásról szóló 23/2016. (IV. 5.) FM rendelet tartalmazza.

A támogatási program alapján azok a tejtermelők, akik a 96/2015. (XII. 23.) FM rendelet alapján jogosultak voltak támogatási kérelem benyújtására, mezőgazdasági csekély összegű támogatásban részesülhetnek a 2015. március 31-én rendelkezésre álló beszállítási illetve közvetlen értékesítési kvóta után. A támogatás mértéke a beszállítási, illetve a közvetlen értékesítési tejkvóta mennyisége után is 15 forint/kilogramm.

A támogatás igénylése a 96/2015. (XII. 23.) FM rendeletben meghatározott módon történik, azaz a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egy megszemélyesített támogatási kérelem-adatlapot küld a támogatásra jogosult tejtermelőknek, akik azt a kézbesítéstől számított nyolc napon belül, aláírtan visszaküldik az MVH részére. Fontos, hogy a kérelem visszaküldésére nyitva álló határidő jogvesztő. Az aláírással el nem látott kérelmeket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. Egy tejtermelő csak egy támogatási kérelem benyújtására jogosult, azonban egyazon támogatási kérelmen a beszállítási és a közvetlen értékesítési kvóta után is igényelhető a támogatás.

Mivel a támogatás az 1408/2013/EU bizottsági rendelet szerint mezőgazdasági csekély összegű támogatásnak minősül, ezért az egyes tejtermelők részére kifizethető támogatás összegét az adott tejtermelő rendelkezésére álló egyéni szabad csekély összegű támogatási kerete határozza meg. Uniós szabály alapján a mezőgazdasági csekély összegű támogatás mértéke egymást követő három évben legfeljebb 15 ezer eurónak megfelelő forintösszeg lehet egy és ugyanazon vállalkozásonként.

A támogatást az MVH várhatóan 2016 április végéig ki is fizeti a támogatási kérelmet határidőben visszaküldő tejtermelőknek – tájékoztatott a tárca sajtóirodája.

(Forrás: FM)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám