A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatósága, 2015. október 2-3-án részt vett a Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete által szervezett III. Magyar Sajtmustrán, Óbarok-Nagyegyházán. A pénteki szakmai napon majdnem 150-en vettek részt, a szombati közönségnapon pedig több mint 2500 vendéget vonzott a rendezvény.
A friss sajtok, érlelt sajtok, illetve a juh-és kecskesajtok kategóriáiban három 18 fős szakmai zsűri hozta meg döntését, térítésmentesen osztályozva és bírálva el a versenyző sajtokat. A zsűri munkájában részt vett Székely Erika, a NAK Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Szakterület igazgatója és Varga László, a NAK Élelmiszeripari Szakterület szakértője, akik kiválasztották a Kamara által különdíjjal jutalmazott sajtot, illetve sajtkészítőt. A sajtversennyel párhuzamosan került sor egy szakmai konferenciára, amelyen - mások mellett - előadást tartott „Pályázati lehetőségek mikro-, kis-, középvállalkozók, sajtkészítők részére” címmel Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese.
Az október 3-i, szombati közönségnapon információs sátrat, pultot működtetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, ahol sor került az érdeklődők tájékoztatására, tanácsadásra, illetve marketingeszközök terjesztésére is. Ugyanezen a napon került sor egy sajtétel-főző versenyre, amelyen a Kamara csapata is képviseltette magát Joó Ilona Katalin, a NAK Fejér Megyei Szervezete, megyei elnöki kabinetvezető irányításával.
A pénteki szakmai napon majdnem 150-en vettek részt, a szombati közönségnapon pedig több mint 2500 vendéget vonzott a rendezvény.
Szombaton került sor az előző napi sajtverseny eredményeinek kihirdetésére. Az alábbi sajtkészítőket díjazták:
ARANYÉRMES TERMÉKEK
Maszlik Családi Gazdaság/ 1 éves érlelt sajt/
Bicskei MG Zrt./ Kemény sajt/
Reményik Kálmán/ Balaton sajt/
Hajdú Tímea/ Kevert parenyica (50% tehén-50% kecske)/
Ficsor Árpád/ Kemény sajt/
Farsang Sándorné/ Orda bomba/
EZÜSTÉRMES TERMÉKEK
Dr. Hankai Judit/ Érlelt félkemény röglyukas tehénsajt/
Tóth Ágnes/ Kakukkfüves félkemény sajt/
Petrezselyemné Bajári Mónika/ Tehéntúró/
Kalla Kft./ Kékpenészes sajt/
Alföldi Garabonciás Kft./ Félkemény röglyukas kecskesajt/
Vastag Gusztáv/ Tehéntejből készült vaj/
Méhesi-Melis Zoltán/ Érlelt félkemény erjedési lyukas sajt/
Maszlik Családi Gazdaság/ Vaj/
BRONZÉRMES TERMÉKEK
Petrezselyem Károly/ Tehéntúró kőrözött/
Sándor Tamás Bükki Sajt/ Félkemény Kecskesajt/
Méhesi-Melis Zoltán/ Fűszeres félkemény sajt/
Dr. Hankai Judit/ Tehén parenyica/
Alföldi Garabonciás Kft./ Röglyukas érlelt kecskesajt/
Tóth Péter/ Natúr tehénjoghurt/
Szilágyi Tibor/ Röglyukas tehénsajt/
Kolek Ákos/ Friss desszertsajt/
Horváth László/ Kékpenészes tehénsajt/
Bicskei MG Zrt./ Rúzzsal érlelt sajt/
Tóth Ágnes/ Ilona majori félkemény sajt/
Papp Gergely/ Félkemény kecskesajt/
Kata Sándor/ 3 hónapig érlelt kecskesajt savómézben/
Kalla Kft./ Ilmici/
A kamarai különdíjjal jutalmazott sajtkészítő pedig Hajdú Tímea/ Kevert parenyica (50% tehén-50% kecske)/ sajtja lett.
A rendezvényen kiállítóként vett részt több kamarai tagunk is (elsősorban sajtkészítők, illetve borászok, gyümölcslé előállítók, langallókészítő, méz előállítók, sonkakészítő, stb.).
A rendezvényt - mások mellett - megtisztelte jelenlétével Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. A szombati közönség nap háziasszonya Borbás Mária, televíziós műsorvezető volt.