Szesz-, bor-, söripar

2018. március 22-24. között a soltvadkerti Lantos Borászatban második alkalommal rendezték meg a magyar alapanyagokból készült szörpök és lekvárok versenyét, melynek fővédnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, védnöke pedig Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke volt.


A nevezések alapján a versenyre 127 minta érkezett, 50 lekvár és 77 szörp. A verseny immár második alkalommal Molnárné Kárász Rita Szörpgyártó Ötletgazda kitartó elkötelezett munkájának köszönhetően került lebonyolításra. Március 22-én kezdetét vette a szakmai munka. A beérkezett szörpök és lekvárok Simonyi Zoltán és Farkas Miklós szakemberek által besorolásra kerültek. Március 23-n öt bíráló bizottság zsűrizett. A bíráló bizottság tagjai: Varga László, Szöllősi Edit, Kuti Beatrix, Virág Tibor, Gyepes Gabojsza, Wesseli Márta, Matusik Edina, Marton Adrienn, Pryma Zoltán, Tarjányi Zsolt, Simonyi Zoltán, Mátrai Zoltán, Puch Dániel, Tutor Éva, Varga Szabolcs, Suhajda Krisztián, dr Pozsgai Boglárka, Lantosné dr Mayer Zsuzsanna voltak.

A bizottságok elé egységes edényben beérkeztek a szörpminták. A zsűri a termék nevét, besorolási számát és a címkén feltüntetett javasolt hígítási arányát tudhatta. Először tömény, majd fogyasztásra javasolt hígított formában hajtotta végre az érzékszervi bírálatot a zsűri. A hígítást is a zsűri végezte szakszerűen. A pontozás és értékelés után sor került a küllemi és termékmegjelölési bírálatra is. A pontozólapokat a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztály, Magyar Élelmiszerkönyv és Élelmiszer-szabályozási Osztály minőségügyi szakemberei dolgozták ki, különös tekintettel az élelmiszer-jelölésre. A nevezett lekvárminták egy egységes porcelánedényben kerültek a zsűri elé. A lekvár nevét és besorolási sorszámát kapa információként a zsűri. Az érzékszervi bírálat pontozása után a lekvárok is a küllemi bírálaton estek át, ahol szintén a megjelölés is fontos szerepet töltött be.

Március 24-n a szervező bizottság elvégezte az értékeléseket. A 20 pontos bírálati rendszerbe 18,5-20 pont arany , 17,5-18,5 pont ezüst 16,0-17,5 pont bronzértékelést kapott. A mezőnyből kiemelkedő termékek „legjobbak” elismerését az oklevélen kívül a zsűri külön a verseny lógójával ellátott plakettel is jutalmazta. Március 24-25 Kiskőrösön került sor a kistérség kiemelkedő rendezvényének számító Duna-Tiszaközi Agrár Expóra, ahol átadták az elismeréseket. A versenyt NAK képviseletében Varga László élelmiszeripari szakértő összegezte, kiemelve, hogy a verseny célja az volt, hogy a versenyre benevezett szörpök és lekvárok népszerűsítsék, a vásárlók, felhasználók és fogyasztók figyelmét felkeltsék minőségükkel, piacképes, az előírásoknak megfelelő külsőjükkel.

A díjazottak között a 2018-as „Év Gyógynövényszörpje” díjat a Mayer Szörp Kft. bodzavirág szörpje, az „Év Szörpje” Molnárné Kárász Rita homoktövis szörpje, az „Év Gyümölcs szörpje” Palásti Kovács Ágnes bodzabogyó szörpje lett, míg Kreizinger Márta füvellő szörpje különdíjban részesült. Az „Év Lekvárja” díjat Dékány Béláné Csipkebogyó lekvárja vihette haza és különdíjjal jutalmazták Mesterné Kaczor Enikő vörös & fekete lekvárját, Molnárné Kárász Rita szeder lekvárját, valamint Molnár Tibor rumos csokis cseresznye lekvárját.

Az expo keretében továbbá sor került március 25-n egy kistermelői konferenciára ahol az érdeklődök számára tájékoztatást adtak: Tóth Márta Bács-Kiskun megyei Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat vezetője a Vidékfejlesztési program keretében eddig megvalósult támogatásokról valamint a még meglévő lehetőségekről; Batisz Károly a Kamra Túra egyesület részéről a Rövid Ellátású Lánc (REL) lehetőségeiről és jelentőségéről. A résztvevők kérdéseket tehettek fel Varga Lászlónak beruházásokkal kapcsolatos lehetőségekről.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei