Szesz-, bor-, söripar

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár mutatta be az agrártárca Pálinkakiválóságok Könyvét az OMÉK keretében megrendezett, ,,15 éves a pálinka eredetvédelme" című konferencia keretében.


A könyv bemutatóján Kielmayer Kristian a Pálinkakiválóság Program szakmai elnöke kifejtette, hogy ezúttal nem csak a termékekkel, hanem a technológia alapjaival is megismerkedhetnek az olvasók. Idén összesen 382 tétel érkezett a közös megmérettetésre 34 pálinkaháztól, melyből 115 tétel a Pálinkakiválóság és 46 tétel TOP Pálinkakiválóság címet érdemelte ki.

Az agrártárca helyettes államtitkára az eseményen tartott előadásában a földrajzi árujelzők fontosságát hangsúlyozta. Beszámolójában az államtitkár kitért arra is, hogy az Eredetvédelmi Program keretében nem csak a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a bor termékpályán gyarapodik az oltalom alatt álló termékek száma, hanem a pálinkák esetében is folyamatosan bővül Magyarország pálinkatérképe (Nagykunsági Birspálinka, Nagykunsági Szilvapálinka, Vasi Vadkörte és Nagykörűi Cseresznyepálinka).

A konferencia résztvevői nem csak a pálinka múltjával, jelenével ismerkedhettek meg bővebben, hanem a felsőoktatásban egyedülálló pálinkamester képzések tematikájából is ízelítőt kaphattak. A konferencián a terület olyan elismert szakemberei adtak elő, mint Balázs Géza az ELTE tanszékvezetője, Szilágyi László a Várda-Drink volt elnök vezérigazgatója, valamint az oltalmat élvező pálinkák előállítói: Czakó Mónika Bestillo Pálinkaház (Gönci Barackpálinka), ifj. Szicsek János, Szicsek Pálinkafőzde (Nagykunsági Birspálinka és Nagykunsági Szilvapálinka) és Birkás István, Birkás Pálinka (Vasi Vadkörte pálinka).

 


(Orientpress.hu)

 


Stagnálás

Szinten maradó kereskedelmi pálinkatermelésre számít idén Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke. Bár tavaly a termelés 902 ezerről 965 ezer hektoliterfokra (hlf) emelkedett, most a túl meleg nyár nem tett jót a gyümölcsnek. Az eleve aszottabb szemek számlás felvásárlási ára nagyságrendekkel ugrott. Az 5-6 millió hlf-ra tehető bérfőzött mennyiség csökkenhet. Bár sok az eladó hazai főzde, sikeres adásvételekről nem hallani, egyszersmind egyre több az új csatlakozó. Béli Géza az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár pálinkakóstoló tanfolyamán bemutatta az ország idei legjobb pálinkája címet viselő, kiszerelésenként 27 ezer forintba kerülő Mályinkai Konkordi Izabellát. (Népszava)


 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok