Szesz-, bor-, söripar

Idén immár 22. alkalommal indultak el a magyar borok, tájak és gasztronómia szerelmesei a Magyar Borok Útja Rally versenyen. A péntektől vasárnapig tartó rendezvény együttműködő partnere a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


Augusztus 25-én, péntek reggel 8 órakor a budapesti Csepel Pláza parkolójából rajtolt el a XII. Magyar Borok Útja Rally 200 fős mezőnye. A cél ezúttal az Etyeki és a Soproni borvidék, némi ausztriai kitéréssel. A 800-900 kilométeres útvonal majd’ egy tucat pincészetet érint. Az autós-boros élménytúra résztvevői pénteken az etyeki, másnap a soproni pincészeteket látogatják meg. A szombat esti eredményhirdetésre Bükön kerül sor, míg vasárnap fakultatív borkóstolás zárja a programot.
– A fővárostól legmesszebb fekvő borvidékek egyike a soproni, emiatt egy kicsit méltatlanul elhanyagolt, pedig a kiváló borokon kívül komoly természeti és gasztronómiai értékekkel is rendelkezik. A verseny legutóbb több mint fél évtizede érintette legutóbb a hűség városát – indokolta az idei útvonalválasztást még az egy héttel ezelőtti felvezető sajtótájékoztatón Megay Róbert Péter főszervező.

Az rendezvény célja, hogy a borkedvelő üzletemberekkel, közéleti személyiségekkel megismertessék Magyarország szebbnél szebb tájait, pincészeteit a közlekedésbiztonságot és a felelősségteljes alkoholfogyasztást szem előtt tartva, nem utolsó sorban pedig lehetőséget nyújt az üzleti kapcsolatok építésére is.

A borászat a magyar agrárium és országmarketing fontos része, így idén is a verseny együttműködő partnerei a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A rendezvény háziasszonya Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője és Zala megyei elnöke. A sorsolás szeszélye folytán Süle Katalin éppen az 1-es rajtszámú autót kapta. (A szervezők a résztvevő autók számát százban maximálták, amelyekkel összesen 220-250 versenyző járja végig a távot.)
– A kamara azért kapcsolódik a Magyar Borok Útja Rallyhoz, mert ez a kezdeményezés lehetőséget biztosít a vidéki borászok bemutatására, illetve számos olyan vidéki értéket meg tud mutatni, amelyre talán máskor nem kerülne sor. Hiszen olyan nagyszerű útvonalakat választanak mindig a szervezők, amely kicsit eltér a főútvonaltól, kicsit betekintést nyújt az adott vidék csodáiba. Megtiszteltetés számomra, hogy idén is rendezvény háziasszonya lehetek – mondta Süle Katalin ugyancsak a felvezető sajtótájékoztatón.

A rali fővédnöke idén Fazekas Sándor földművelésügyi és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, közülük előbbi indította el ünnepélyesen a mezőnyt.

 


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok