Szesz-, bor-, söripar

Különleges gabonából készült biosör gyártásához nyert csaknem 402 millió forint európai uniós támogatást egy gyulai vállalkozás konzorciumi partnereivel közösen.


A közös projekt fő célja hazai nemesítésű gabonafajták (tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé) felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, gluténmentes, alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú bio minősítési sörök és bio malátaitalok előállítása – közölte Várhelyi Zoltán, a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. fejlesztési igazgatója. A konzorciumot a cég mellett a Biokonroll Hungária Nonprofit Kft., a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja és a Gabonakutató Nonprofit Kft. alkotja. A gabonafélék nemesítését utóbbi két fél, a bio terméktanúsítást előbbi látja el.

A kutatómunka során új nemesítési programokat indítanak a söripari felhasználhatóságra fókuszálva. Söripari hasznosíthatósági szempontból jellemzik a magyar búza, tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé genotípusokat, és optimalizálják ökológiai termesztéstechnológiájukat félüzemi kísérletekben. A legjobb fajtajelölteket állami fajtaelismerésre jelentik be. A projekt során az online tételtanúsító rendszert is továbbfejlesztik, így nyomon követhető lesz a termékek útja a termőföldtől az asztalig. Várhelyi Zoltán elmondta, várhatóan jövő nyáron kezdhetik meg a próbagyártást a nemesített, saját termesztésű alapanyagokból, az új termékek a piacon a négyéves kutatófázist követően, 2021-ben jelenhetnek meg.

Az idén júniusban indult, négyéves projekt összköltsége 497 millió forint, az uniós támogatáson felüli részt a Körös-Maros Biofarm Kft. – amely 2013 óta éves szinten körülbelül százezer palack bio alakorsört gyárt – saját tőkéből biztosítja, a Biokontroll Hungária 12 millió forint saját forrással járul hozzá.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok