Szesz-, bor-, söripar

A Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) néhány hónappal ezelőtt tartotta tisztújítását. Az új elnökség tagjai Fazekas Sándor miniszter meghívására egyeztetésen vettek részt a Földművelésügyi Minisztériumban.


Fazekas Sándor miniszter és Dr. Kiss István elnök megbeszélésén elhangzott, hogy a szervezet számára kiemelkedő jelentőségű témákat szeretnék rendszeres szakmai fórumokon az ágazati döntéshozatal részévé tenni. A szervezet évek óta professzionális piaci információkat és elemzéseket szolgáltat tagjaiknak, amelyekkel a piacra jutás kérdéseiben tájékoztatják őket.

A miniszterrel folytatott beszélgetés egyik legfontosabb témája a szőlő volt, hiszen egészséges és jó minőségű alapanyag nélkül lehetetlen a színvonalas borkészítés. Az MSZBSZ szeretné, ha a felvásárlási árak és a felvásárlási szerződéssel kapcsolatos kívánalmak mihamarabb teljesülnének, hiszen számukra elsődleges szempont a szőlőtermelők jövedelemstabilitása és a piac kiszámíthatósága. Ennek alapján a tárcával szakmai megbeszélések kezdődnek azért, hogy a következő borpiaci évben már professzionális eljárásrendben folyhasson a szüreti készülődés.

Az MSZBSZ elnöke kitért a többutas élelmiszeripari csomagolás hazai alkalmazásával kapcsolatos kérdésekre, amely nem csupán környezetvédelmi, hanem gazdasági kérdés is. Az ebben a témában induló szakmai munka révén év végére elkészül a borágazatot érintő hatástanulmány. A tárcavezető kitért a szőlőtermelők képzésének integrációja kapcsán azokra a fontos lépésekre, amelyekben számít az MSZBSZ tagságának javaslataira is.

Az MSZBSZ a legrégebbi érdekvédelmi szervezet Magyarországon, amelyik szakmai munkájával megalapozta a mostani hegyközségi rendszert. Tevékenysége kiemelkedő jelentőségű, mivel a legnagyobb borpiaci szereplőként az MSZBSZ tagsága adja a teljes hazai borforgalom 60-65 százalékát.

 


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok