Szesz-, bor-, söripar

95 aranyérmes és a 7 nagy aranyérmes bor született a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2017-es Országos Borversenyén, amelyet idén Egerben rendeztek. Idén is rekordszámú nevezés érkezett: 195 pincészet 628 tételét bírálta a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri.


Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező, piaci alapokon működő borversenyét évről évre nagyobb figyelem kíséri: Az előző évhez képest idén 35 százalékkal több tételt neveztek, ami jól mutatja: a termelők nyitottak a szakmai értéklelésre. Az Országos Borversenyre nevezett tételek már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, s ez a többszörös szűrő objektív megmérettetést garantál a magyar boroknak. Az alulról épülő kiválasztási rendszer és a többszöri válogatás az ágazat minden szereplője számára biztosítja az egyenlő feltételeket, egyben a legnagyobb merítéssel dolgozik Magyarország borkínálatából.

– A szőlő-borágazati stratégiában is megfogalmaztuk: emelni szükséges a bortermelés színvonalát és annak jövedelmezőségét. Ennek alapja a valós és pontos értékítélet. Az idei bormustránkkal ezt a célt kívántuk szolgálni. Ezúton is köszönöm a gazdáknak a nagyszámú nevezést. – mondta Légli Ottó, a HNT elnöke – A hegyközségi szerkezethez igazodó borminősítés rendszere évtizedes tradíció. Fontosnak tartjuk, hogy a termelők és azok szakmai közössége helyben állítsa fel azt a minőségi mércét, ami a továbblépés alapja lehet. Szeretnénk, ha a borvidékek helyi értékeikre alapoznának, ugyanakkor a helyes, pontos, objektív minősítés ismeretében pozícionálnák önmagukat, termékeiket. Azt reméljük, hogy e megmérettetés, mint a lehető legalaposabb válogatás eredménye mindenki számára etalont teremt.  

A HNT célja az „elit borszalon” létrehozása: a díjnyertes tételekből készül az a borválogatás, amellyel itthon és külföldön a magyar borokat népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az első nemzetközi siker már meg is született Csehországban: az Oenoforum 2017 nemzetközi borversenyen a természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el a múlt héten. A HNT a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek piaca felé nyitna, ebben az évben több megjelenést is terveznek a V4-es országokban.

 

A 2017-es győztesek

Kategóriagyőztesek

A legjobb fehérbor: Kincsem Kastély Szőlőbirtok  – Birtokbor 2014
Legjobb rozébor: Agárdi Csóbor Pincészet – Agárdi Kékfrankos Rosé2016
Legjobb vörösbor: Szeleshát Birtok – Szeleshát Cuvée 2011
Legjobb gyöngyözőbor/habzóbor: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – ξ [kszí] 2016
Legjobb pezsgő: Törley Pezsgőpincészet Kft. – Törley Chardonnay Brut 2013
Legjobb édes bor: Kincsem Kastély Szőlőbirtok – Hárslevelű Késői szüret 2013

Nagydíjak
Legjobb illatos fehérbor hazai nemesítésű fajtából: Garamvári Szőlőbirtok – Balatonlellei Irsai Olivér 2016.
Legjobb Kárpát medencei nagy száraz fehérbor: Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor2015.
Legjobb kékfrankosra alapozott házasítás: Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012.

Emlékdíjak, különdíj

Figula Mihály emlékdíj -a legjobb magyar eredetű száraz fehérbor: Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor 2015.
Gál Tibor emlékdíj –  a verseny legjobb Bikavér termelője: Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012.
Smile Wine 2017 – a Riedel poharak magyarországi forgalmazója, a Borszer Kft. különdíja: Sauska és Társa Kft. Villányi Kadarka 2015.

 

(HNT)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok