`

A földrajzi árujelzők használatával a termelők jövedelme, és az általuk előállított termékek hozzáadott értéke is növekedhet, ezek a legmarkánsabb céljai a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Programjának – mondta Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen.


Az agrártárca helyettes államtitkára az Eredetvédelmi Országjárás első állomásán április 13-án hangsúlyozta: az Alaptörvény is rögzíti, hogy a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelyek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Gál Péter kiemelte: a földrajzi árujelzők nem egyszerűen származást jelölnek, hanem megtestesítik a termékben rejlő emberi tényezőt, a termelési kultúrát és a termékek előállításában közreműködő közösséget is.
– A piaci versenyben az alacsony minőségű termékek kiszorítják a piacról a magas minőségűeket. A homogén termékekkel szemben a földrajzi árujelző megkülönböztetést biztosít, ezáltal hozzájárul a termék többletértének árban való elismeréséhez. Ugyanakkor egy földrajzi árujelző csak akkor lehet hiteles, ha az üzenete egyértelmű, vagyis a termékek minőségi szintje és a karaktere átgondoltan jelenik meg a szabályozásban – mondta.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a földrajzi árujelzővel ellátott termékek vonzóak lehetnek, ám nem megfelelő használatukkal hírnevük veszíthet értékéből, a fogyasztók körében pedig csökkenhet népszerűségük. A földrajzi árujelzők használatának szabályai meghatározásakor a hosszú távú érdekeket kell érvényesíteni a rövid távúakkal szemben.
– Ezért fontos az is, hogy a vásárlók minél szélesebb körű információt kapjanak az egyedi, jó minőségű termékről, mert csak így érvényesíthető a piaci előny, a magasabb ár. A földrajzi árujelzők erre hívják fel a vevők figyelmét – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az FM Eredetvédelmi Programjának célja az uniós eredetvédelmi oltalom alatt álló termékek számának növelése és a meglevő földrajzi árujelzőkben lévő lehetőségek jobb kihasználása, a magasabb termelői jövedelem biztosítása, valamint a termékek hozzáadott értékének növelése, illetve a termelési kultúra és a hagyományok ápolása.
Az eredetvédelmi fórumsorozattal az agrártárca bemutatja közérthetően az agrárgazdaság szereplői számára az eredetvédelmi oltalomban rejlő jogi és marketing lehetőségeket, amelyek a piaci érvényesülést elősegíthetik.

Az Eredetvédelmi Országjárás első állomásán borászati témákat tekintettek át az előadók.

 


(FM Sajtóiroda)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám