Bemutatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2017-es borválogatását, az idén a magyar borokat 26 pincészet 26 fajta bora képviseli majd a világban, 142 magyar külképviseleten.
Szabó László, a KKM parlamenti államtitkára a borválogatást bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az idei a tizenhatodik külügyi borválogatás, amelyen keresztül a magyar külképviseletek közreműködésével mutatkozhat be a magyar borok legjava a világban Kiemelte, hogy a magyar borok központi promóciója elkezdődött a Magyar Turisztikai Ügynökség bor- és gasztomarketing tevékenysége nyomán, ebben a munkában a KKM hatékonyan segítséget kíván nyújtani, annak érdelében, hogy a magyar borok a magyar országimázs javítását szolgálják. Tavaly a magyar borexport mintegy 88 millió eurót (mintegy 26-27 milliárd forintot) tett ki, 6 százalékkal haladta meg az előző évit.
Az államtitkár szerint külön is hasznos az, hogy a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a furmintra, ez ugyanis olyan borfajta, amely méltó képviselője lehet a magyar boroknak. Ezért a mostani külügyi borválogatásban is 12 furmint, vagy furmintalapú házasítás található.
(MTI)
Agrár Innovációs Díjban részesült a MÁD brand
A MÁD brand, a világ új íze innovációjáért Agrár Innovációs Díjat kapott a MAD WINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A cég főtulajdonosa, Kovács Károly úgy fogalmazott, hogy brand megalkotásával egy új borkategória, a település szintű bor létrehozása volt a cél. Hozzátette, bár minden egyes napjuk küzdelem, ám a most kapott elismerés, valamint az, hogy a világ 35 országában értékesítik termékeiket bizonyíték arra, hogy igenis „létezik” a magyar bor.
A szőlőbortermeléssel foglalkozó kft. borai kizárólag mádi termőterületekről származó alapanyagból készülnek. A vállalkozás Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály fajtákkal dolgozik, ebből a Furmint mintegy 80 százalékot tesz ki. A kizárólagos kézi szüretelésnek, valamint a fürtön belüli bogyóválogatásnak köszönhetően csak a legmagasabb minőségű alapanyag jut el a feldolgozóba. Az alapanyagot, majd később az érési fázisban lévő borokat mindvégig megóvják a legcsekélyebb oxidációtól is. (FM Sajtóiroda)