Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi Pálinkafőzde lett.
A március 22-i díjátadón elhangzott, hogy összesen 119 főzde termékeit vizsgálták, Magyarországot 17 főzde képviselte. A Destillata-versenyen 12 ország több mint ezer mintájáról mondtak véleményt a bírálók.
Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az eseményen kiemelte: az uniós eredetvédelem a pálinka és a törkölypálinka kizárólagos névhasználatán kívül számos termék esetében a földrajzi megjelölés védelmét is biztosítja, emellett a pálinka ma már hungarikumok közé is bekerült. Magyarországon 2016-ban a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka mennyisége mintegy 965 ezer hektoliterfok volt, 6 százalékkal több mint 2015-ben. Csökkent viszont a bérfőzött párlat 4 millió 757 ezer hektoliterfokról 4 millió 362 ezer hektoliterfokra.
Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa arról beszélt, hogy a cég évente 20-25 ezer hektoliterfok pálinkát állít elő. A termékeik jelentős része belföldön fogy el, a kivitel 10 százalék alatti, 7-8 százalék. A cég árbevétele évi 300-400 millió forint.
(MTI)
Magyar borok Düsseldorfban
A magyar borok kedveltek a német fogyasztók körében, Németország a magyar borok szempontjából jelentős piac, ezért fontos, hogy borászataink kimagasló termékeikkel is képviseltetik magukat a világ egyik legjelentősebb és legnagyobb borászati szakkiállításán és vásárán – mondta Czerván György a Prowein szakkiállítás keretén belül megrendezett magyar boresten, Düsseldorfban. A világ legjelentősebb borászati és égetett szesz szakkiállításán Düsseldorfban tavaly 55000 szakmai látogató érkezett, idén pedig több mint 6300 kiállító vesz részt 60 országból, köztük 400 égetettszesz-specialitással. A kiállításon idén 20 magyar borászat vesz részt a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. közösségi standján. (FM)