Szesz-, bor-, söripar

Mészáros Pál borász február 5-én átvette a 2016-os „Év Bortermelője Magyarországon” címet. A 25 éve rendszeresen megszervezett ceremónia minden évben egy igazi szakmai ünnep is.
A Magyar Bor Akadémia által a Corinthia Hotelben rendezett díjkiosztón díszvendégként részt vett Áder János köztársaság elnök is. Az oklevéllel járó elismerést Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia (MBA) elnöke nyújtotta át a díjazottnak.

Mészáros Pál


– Az immár 25 éve február elején megszervezett ceremónia minden évben egy igazi szakmai ünnep is – hangsúlyozta a borakadémia elnöke. Hozzátette, hogy tavaly a sok eső ellenére is 2,7 millió hektoliter jó minőségű bort szüreteltek le. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján a rozé, valamint az ökológiai szőlőkből készített borok iránti kereslet növekedőben van.
– A klasszikus pezsgő borok készítése új terület sok már befutott borász számára is, de egyre többen vállalják a tanulás, kísérletezés áldozatát – mondta Zilai Zoltán.


Koncz Ildikó, az MBA főtitkára a díjazott szakmai életútját felidézve elmondta, hogy Mészáros Pál borászcsaládban született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Ő 1970-ben végzett agrármérnökként, első szőlőjét 1974-ben telepítette Kisbödőben, ez a terület azóta is a család birtokában van. Mészáros Pál ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával Szekszárdon, és főként kék szőlőt termesztenek.
Koncz Ildikó hangsúlyozta, hogy a Mészáros Borház és Pince eredményei hazai és nemzetközi szinten is figyelemre méltóak.
– Ma a pincészet profi minőségéről, művészi arculatáról, innovatív karakteréről ismert – mondta a borakadémia főtitkára.

 

(MTI) (fotó: MTI)Pincészetek is pályázhatnának
A Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára azt szeretné, ha egyre több magyar termelő, közöttük pincészetek is pályáznának az uniós promóciós alapokra. Gál Péter a Magyar Hírlapnak elmondta: hamarosan elkészül a kisüzemi bortermelők adminisztrációs terheit csökkentő jövedéki törvény végrehajtási rendelete. Szerinte piacilag átgondolt eredetvédelmi rendszerre van szükség. (MH)
Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok